Rusya’nın Olimpiyat Otelini Fenerbahçe Asbaşkanı Yapacak



Rusya’da yapılacak 2014 Soçi Olimpiyatları’nda, Olimpiyat Komitesi’nin kalacağı oteli Türk firması Yenigün İnşaat yapacak. 152 milyon dolarlık proje aynı zamanda bir Türk firmasının ana müteahhit olarak olimpiyat yatırımlarından aldığı ilk iş oldu. Yenigün İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Mithat Yenigün, aynı zamanda Fenerbahçe’nin Asbaşkanı olarak görev yapıyor. İş hayatına 1974 yılında bir ilkokul inşaatıyla başlayan Mardin Midyatlı işadamı Mithat Yenigün, bugün 3 bin kişinin çalıştığı firmasıyla Rusya’dan Kuveyt’e kadar uluslararası projeler gerçekleştiriyor.

Yenigün İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Edip Yenigün, başta Rus, Avrupalı, ABD’li ve Türkiye’den birçok firmanın ilgi duyduğu Soçi Olimpiyat yatırımlarında Türk firmalarının bugüne kadar sadece taşeron olarak yer aldığını, ana müteahhit olarak aldıkları bu projenin Türk firmalarının bu alanda önünün açılması adına çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

Ana müteahhit ilk Türk firması

Edip Yenigün, “2014 Soçi Olimpiyatları Rusya için çok büyük önem arz eden bir yatırım. Fakat bugüne kadar yapılanlar, aldığımız bilgilere göre geç kalınmış gibi görünüyor. Bunun üzerine devlet bu işin hızlandırılması ve bir an önce bitirilmesi için bayağı çaba harcıyor. Türk firmaları da bu işi hem hızlı, hem de kaliteli olarak yapıyor. Rus firmalarına taşeronluk yapan Türk firmalar çok, ama ana müteahhit olarak yok. Ana müteahhit olarak ilk kez bir Türk firması işin başından sonuna kadar yapacak” diye konuştu.

Oteli Hilton işletecek

Otel yapımı için zamanla yarışacaklarını vurgulayan Edip Yenigün, 22 aylık süre içinde 500 odalı ve 1000 yataklı projeyi bitirmek zorunda olduklarını söyledi. 2012 Eylül ayı sonunda teslim edecekleri 5 yıldızlı otelin Hilton tarafından işletileceğini belirten Yenigün, burayı ilk olarak Olimpiyat Komitesi’nin kullanacağını ve olimpiyatların bitiminde de turizme açılacağını belirtti.

Projenin yapımında 1800 ila 2 bin arasında kişinin çalışacağını anlatan Edip Yenigün, 2008 yılında başlayan küresel ekonomik krizinden sonra Türk müteahhitleri için durgunlaşan Rusya inşaat piyasasının Olimpiyat oteli inşaatı sayesinde canlanacağını ve açtıkları bu kapıdan daha birçok Türk inşaat firmasının gireceğini tahmin ettiklerini söyledi. Rusya yönetimi Soçi’de düzenlenecek 2014 Kış Olimpiyatları için 41 milyar dolarlık yatırım yapılacağını açıklamıştı.

Rusya’da dev AVM Kadıköy’de metro

Yenigün İnşaat bugüne kadar yaptığı Moskova’daki Gazprom binası, Belek’teki 5 yıldızlı Zeynep otel, Sabiha Gökçen havalimanında üstyapı tesisleri 3. kısım inşaatı, Kuveyt’de Subya-Mutla arası 55 km’lik boru hattı ve Afganistan Kandahar askeri üssünün apron tesisleri gibi işlerle biliniyor. 2010 yılı ciro hedefi 200 milyon dolar olan şirket halen Omsk kentinde Rusya’nın en büyük alışveriş merkezlerinden biri olacak Mega IKEA Alışveriş Merkezi, İstanbul’un Anadolu yakasının ilk metro projesi olan Kadıköy-Kozyatağı metro inşaatında iş ortaklığı üyeliği ve Polonya’da Gdynia Denizaltı Rıhtım renovasyonu ile uğraşıyor.

Midyat’taki kasrı, butik otel yaptı

Yenigün, 2008 yılında uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR’in “Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhitlik Firması” listesinde dünyada 173’üncü, Türkiye’de 15. sırada yer aldı. Mithat Yenigün, Midyat’ta Nehrozlar Mahallesi’nde ailesine ait 1200 senelik Kasrı Nehroz’u da restore ettirerek 3 milyon dolar yatırımla butik otele dönüştürdü.