Rusya'ya Gidecek Nükleer Mühendis Adayları Bakan Yıldız'la Buluştu



Foto: Alper İşmen (AA)

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, nükleer mühendislik eğitimi için Rusya'ya gidecek 50 öğrenciyle biraraya geldi. Bakanlık toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda konuşan Bakan Yıldız, nükleer santrallerin kurulmasının enerji kaynaklarını çeşitlendirmek açısından son derece önemli olduğunu, bugün de enerji sektörü için dönüm noktalarından bir tanesinin yaşandığını söyledi. Seçilen gençleri kutlayan Yıldız, Rusya'da eğitim almak için gidecek öğrencilere şöyle seslendi:
    
''Türkiye'nin geleceğini şekillendiren yapı taşlarından bir tanesi olacaksınız. Genç yaşta bu önemli kararı vermek sizin için önemlidir. Sizler 5,5 yıllık bir eğitim sürecinden sonra, biz o zamana kadar inşallah santrali hazırlamış olacağız, gelip ülkenize hizmet etmiş olacaksınız. Bizler için de vazgeçilmez elemanlar arasına girmiş olacaksınız.
Farklı bölümlerden, değişik üniversitelerden aramıza katıldınız. Enerji sektörünün özellikle bu değişimini yönetecek ekip arasında olmanız, önümüzdeki dönemde daha çok farkında olacağınız bir yapı olacaktır.''
    
İthalata dayalı enerji kalemlerini minimize etmekle alakalı yürütülen çalışmaların birçok koldan devam ettiğini ifade eden Yıldız, nükleer santrallerin de bu çalışmalar kapsamında olduğunu söyledi. Akkuyu'ya yapılacak nükleer güç santraliyle ilgili anlaşmaların geçen yıl yapıldığını, Meclis tarafından onaylandığını, proje şirketinin kurulduğunu, yer izinleri ve lisans çalışmalarının ise devam ettiğini anlatan Enerji Bakanı, ''Bu tür büyük projelerin tehditleri ve fırsatları bitmez. Ama buna rağmen bu ülkenin iradesine irade koyan yapı inşallah bu projeyi de gerçekleştirecektir. 40-50 yıllık bir rüyanın gerçekleşmesine inşallah sebep olacağız, bunu hep beraber yaşayacağız'' diye konuştu. 
    
Fukuşima'dan ders alındı
    
Japonya'daki Fukuşima kazasından çıkartılacak sonuçlar bulunduğunu kaydeden Yıldız, özellikle güvenlik sistemleriyle alakalı tekrar kontrol edilmesi gereken, tekrar gözden geçirilmesi gereken yanlarının bulunduğunun görüldüğünü ve bunların da proje şirketiyle beraber yapıldığını ifade etti. Yıldız, ''Fukuşima'dan, Çernobil'den kazaların her birisinden gerekli dersler çıkartılacak. Biz de bu manada kararlılığımızı bozmadan, zedelemeden çıkartılacak dersleri tabii ki takip ediyoruz'' dedi.
    
Neden 6'sı kadın?
    
Rusya'da eğitim görecek 50 öğrenciden neden sadece 6'sının kadın olduğuna dikkat çekilmesi üzerine Bakan Yıldız, öğrencilerin cinsiyete göre değil, yazılı sınav ve mülakatın ardından aldıkları puanlara göre seçildiğini belirterek, ''Ben bu oranın birçok sektördeki orandan daha düşük olmadığına inanıyorum. Yani bugün siyasette oluşturmaya çalıştığımız, TBMM'deki bayan oranından da düşük olmadığını görüyorum. Tabii ki bu sayının bundan sonraki süreçte artması arzumuz. Buradaki 6 kızımızı da ayrıca tebrik ediyorum'' dedi.

Kasimov: Ümidimiz, en yakın zamanda size 'merhaba meslektaşlarımız' demek
    
Mersin'de nükleer santral inşa edecek Rus şirketi Akkuyu Nükleer Güç Santrali AŞ Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasımov da toplantıda yaptığı konuşmada, Moskova'da yerleşik MIPHI üniversitesinde okuyacak tüm Türk öğrencileri alkışlamak istediklerini söyledi. Rusya'da alacakları eğitim sonrasında öğrencilerin Akkuyu Nükleer Güç Santralinde göreve başlayacağını belirten Kasımov, ''Her zaman ilk olmak çok önemli, çok zor, aynı zamanda çok büyük sorumluluk isteyen bir şey. Çünkü ülkeniz Türkiye ve aynı zamanda biz size büyük umutlar bağlıyoruz. Hepimizin ümidi en yakın zamanda size 'merhaba meslektaşlarımız' demektir. Ülkenizin kalkınmasına büyük katkılarda bulunacağınızdan eminim'' diye konuştu. MIPHI Üniversitesinin 2. Dünya Savaşı döneminde 1942'de kurulduğunu anlatan Kasımov, MIPHI'nın bugün Rusya'da ve dünyada enerji dalında en önde gelen üniversitelerinden biri olduğunu söyledi.
    
Öğrencilere neler sunulacak?
    
Rusya'da eğitim görecekleri süre içerisinde Türk öğrencilere sunulacak imkanlardan bahseden Kasımov, proje şirketinin öğrencilerin barınma, kırtasiye ve eğitim malzemeleri, senede bir kere uçak bileti masraflarını karşılayacağını, aylık 500 dolara eşit ruble burs ve sağlık sigortası sağlanacağını bildirdi. Kasımov, ''Sağlık sigortası bütün sağlık sorunlarını karşılayacak kapsamda olacak, ancak kozmetoloji sorunlarını kapsamayacak'' şeklinde espri yaptı.
    
Öğrencilerin 1. senelerinin hazırlık senesi olacağını ve Rusça eğitim alacağını kaydeden Kasımov, 5,5 sene boyunca lisans eğitimi alacak öğrencilerin master derecesiyle okulu bitireceğini ve uzmanlık tercihlerine göre 1-3 sene arasında Rusya'nın ilgili nükleer santrallerinde staj yapacaklarını dile getirdi. Kasımov, ''Staj sırasında bütün öğrencilerimiz nükleer santrallerde çalışan uzmanlarla aynı maaşı alacaklar. Türkiye'ye döndüklerinde hemen işe başlayacaklarını umut ediyoruz, istiyoruz'' diye konuştu. ,

Türker: Nükleer, alternatifsiz tek enerji kaynağı
    
Bilkent Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümünde öğrenim görürken Rusya'ya gitmeye karar veren ve öğrenciler adına konuşan Rengin Türker, nükleer enerjinin gelişmiş ülkelerin kullandıkları alternatifsiz tek enerji kaynağı olduğunu söyledi. Türker, ''Almanya, Fransa, Rusya başta olmak üzere birçok gelişmiş ülke bu enerji kaynağını kullanmakta. Eğitim görmek için Rusya'ya gönderilmek bize onur vermiştir, ülkümüz Türkiye Cumhuriyeti devleti ve büyük Türk ulusunu yüceltmek olacak'' dedi.