Rüya Suya mı Düşüyor?



Avrupa’nın enerjide Rusya’ya bağımlılığını önleyecek en büyük proje gözüyle bakılan Nabucco gaz boru hattının geleceği tartışılıyor. Nabucco Konsorsiyumu’nun başkanı olan Avusturyalı enerji şirketi OMV, “Gaz taşıma talebine bakacağız. Yeterli talep oluşmazsa boru hattı inşa edilmeyecek” dedi.

Nabucco Konsorsiyumu Başkanı Avusturyalı enerji şirketi OMV, “open season” sürecinin bu yıl Temmuz-Ekim döneminde olacağını ve şu ana kadarki yoğun ilgiye rağmen yeterli talep oluşmazsa boru hattının inşa edilmeyeceğini söyledi.

Boru hattından sevk edilecek doğalgaza olan talep, “open season” (gaz taşıma talebi) adı verilen süreçte belli oluyor. OMV’nin petrol ve doğalgaz birimi başkanı Werner Auli yaptığı açıklamada, “Open season sürecini bu yıl başlatacağız, yeterli talep olup olmadığını o zaman öğreneceğiz. Yeterli talep oluşmazsa Nabucco Boru Hattı inşa edilmeyecek, bu kadar basit. Biz ticari bir işletmeyiz, kurum değiliz. Talep oluşmazsa hattı yapmayız” diye konuştu.

Avrupa Birliği’nin desteklediği ve kıtanın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltması beklenen Nabucco Boru Hattı konsorsiyumunda OMV ve BOTAŞ’ın dışında, Bulgargaz, Romen Transgaz, Macar MOL ve Alman RWE yer alıyor.

Auli, “open season” sürecinin ise olumlu sonuçlanmasını beklediğini söyledi. Süreci takiben yatırım kararının 2010 sonunda alınması bekleniyor. Werner Auli, “Talebin yoğun olduğuna dair iyi sinyaller alıyoruz” dedi.

Konsorsiyum tarafından potansiyel müşterilere 2008 yılında yöneltilen ankette, Nabucco’nun 31 milyar metreküplük kapasitesinin 2 ile 3 katı arasında talep oluştuğu görülmüştü.

Ancak analistler, gelecekteki doğalgaz talebinin 7.9 milyar euroluk inşaat yatırımını karşılamaya yetip yetmeyeceği ve sevk edilecek yeterli doğalgazın bulunup bulunamayacağı konusunda şüphelerini dile getiriyor.

Kuzey Irak’tan sağlanacak 8-10 milyar metreküp doğalgazın, 2015 yılında faaliyette olması planlanan ilk fazı doldurmaya yeteceğini kaydeden Auli, talep hakkında “Bence anketin sonuçları halen geçerli. Olası müşterilerden yoğun ilgi var” ifadesini kullandı.