Rüzgar Enerjisi Sektörü Gelecekten Umutlu



Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi’nin (GWEC) yıllık raporu, 2010 yılı sonunda 194.4 GW olan rüzgar enerjisi kapasitesinin 2015 yılında 450 GW’a çıkacağını öngörüyor. ‘Küresel Rüzgar Raporu: Yıllık Pazar Güncellemesi 2010’, rüzgar enerjisi için yıllık yüzde 18.2’lik büyüme öngörüyor. 2015 yılında gelindiğinde, 2010 yılında 35.8 GW olan yıllık kapasite artışının, 60.5 GW’a çıkması bekleniyor.

GWEC Genel Sekreteri Steve Sawyer, ‘2010 yılının, sektörleri için zor geçtiğini, ancak 2011’den umutlu olduklarını’ söyledi ve ‘2010 yılında 2008 – 2009 yılları arasındaki krizin faturasını ödediklerini’ ekledi.

Rüzgar enerjisi piyasasındaki büyümenin öncüsünün, geçen seneki küresel kapasiteye ilavelerin (16.5 GW) neredeyse yarısını gerçekleştiren Çin olması bekleniyor. Çin’in son beş yıllık planındaki göre rüzgar enerjisi üretiminde 70 GW’lık artış hedefini aşması bekleniyor. Hindistan’ın istikrarlı büyümesini de göz önünde bulunduran GWEC, sadece Asya’da 174.6 GW’lık üretim bekliyor.

Sawyer, Çin’in rüzgar enerjisi sektöründeki hızlı büyümesinin Avrupa için bazı sıkıntılar oluşturduğunu, ancak sektörün Avrupa’daki geleceğinin halen parlak olduğunu belirtti. Sawyer EurActiv’e, ‘Doğu Avrupa’daki yeni pazarların geliştirilmesi Avrupa için bir fırsat, ancak Avrupa’nın teknoloji alanındaki avantajı kendini asıl olarak Avrupa dışında gösteriyor’ dedi. Sawyer’a göre Avrupalı şirketler halen pazarın öncüleriler ve Sawyer, yakın gelecekte maliyetlerin dışında herhangi bir değişiklik olacağına inanmıyor.

GWEC’in raporuna göre 2015 yılına kadar Avrupa’nın, rüzgar enerjisi piyasasında dünya ikinciliğini koruması ve kapasitesini 60 GW artırarak toplam rüzgar enerjisi kapasitesini 146.1 GW’a çıkarması bekleniyor. Avrupa dışında kurulacak olan geniş kapsamlı projelerin, rüzgar enerjisi kapasitesinin artışında büyük yer tutması bekleniyor. Kuzey Amerika’da ise artışın, ABD ve Kanada’daki yasal belirsizlikler sebebiyle düşük olması bekleniyor.

E3G İklim Danışmanlığı Yönetim Kurulu Başkanı Nick Mabey’e göre, rüzgar enerjisine Avrupa ve Çin’de yapılan yatırımlar ABD’ye, ‘geride kaldınız, daha da geriye düşeceksiniz ve gelecekte bize gelip 10 yıl önceki teknolojilerimizi alacaksınız’ mesajını veriyor.

GWEC yine de iyimser bir tahminle, 2014 yılı civarında Amerika pazarında karlılığın artmasını bekliyor.