Rüzgar Enerjisi Şirketine 'Doğal Yaşam' Cezası



Associated Press ajansı, Obama yönetiminin ilk kez bir rüzgar enerjisi şirketine ceza kestiğine dikkat çekti. Ödenecek para, doğal yaşamı korumayla ilgili kurumlara yönlendirilecek.

BBC Türkçe'nin haberine göre Duke Energy şirketine, Göçmen Kuşlar Anlaşması Yasası uyarınca ceza kesildi. Bu yasa, kaya kartalı ve diğer kuş türlerini koruma altına alıyor.

2013'te bir grup biyolog tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, 10 eyaletteki rüzgar enerjisi tesislerinde 2008'den bu yana toplam 67 kaya kartalı ve kel kartal öldü. Avlarına odaklanan kartallar, rüzgar türbinlerinde son anda farkettikleri pervanelere çarparak can veriyor. Kartallar ayrıca, hızla dönen pervanelerin yarattığı hava akımına kapılıyor.

Duke Energy Renewables Başkanı Greg Wolf, kartalların ölümü nedeniyle üzgün oldukklarını, sorunu çözmek için çevre koruma kurumlarıyla işbirliği yapacaklarını söyledi. Bu çerçevede yakınlarda uçan kartalları tespit etmek için radar kullanılması, bölgede kartal yoğunluğunun fazla olduğu dönemlerde türbinlerin faaliyetlerinin sınırlandırılması öngörülüyor.

Duke Energy Renewables, Duke Enerji'ye bağlı bir şirket. 50 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan ve Amerika'nın en büyük elektrik enerjisi şirketi olan Duke Energy'nin 7 milyondan fazla müşterisi var.