Rüzgar Gülleri 'Dinlemeye' Takıldı



Çeşme Yarımadası'nı rüzgar tarlasına çevirecek olan 1.2 milyar liralık rüzgar enerji santrallarını kurmak isteyen yatırımcıların, Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin (TEİAŞ) iletim hatları ihalesini beklerken, şimdi de dinleme istasyonu engeline takıldığı öğrenildi. Genelkurmay Başkanlığı Türkiye'de kurulacak rüzgar enerji santrallarının askeri tesislerde bulunan dinleme istasyonlarına etkisini araştırırken, rüzgar santralı kuracak yatırımcıların araştırmanın sonuçlanmasını beklemek durumunda kaldıkları kaydedildi.

Genel Kurmay Başkanlığı araştırmasını, TÜBİTAK ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurum (BTK) uzmanlarının da içinde yer aldığı bir heyetle gerçekleştiriyor. Genelkurmay Başkanlığı tarafından rüzgar santralı kurulacak olan yerlerdeki belediyelere gönderilen yazıda, rüzgar pervanelerinin manyetik alan oluşturarak, dinleme cihazlarına zararı olup olmadığının araştırıldığı bilgisi verildi.

Sorun aşılacak

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu da GenelKurmay Başkanlığı'nın Ovacık'ta yer alan dinleme istasyonu için bölgede kurulacak rüzgar enerji santrallerinin etkisini araştırdığını söyledi. Tütüncüoğlu, araştırma sonunda rapor hazırlanıncaya kadar Çeşme bölgesindeki rüzgar santrallerinin bekleyeceğini kaydetti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş da Türkiye'deki enerji santrallerinin bu raporun hazırlanmasını beklediğini, sorunun kısa sürede aşılmasını beklediklerini vurguladı.

Genelkurmay Başkanlığı'nın ilgili birimlerinin yaklaşık 1 yıl önce başlattığı çalışma sürüyor. Türkiye'de kurulacak bütün rüzgar enerji santrallarının yakınında bulunan dinleme istasyonları için hazırlanan raporun, kısa süre içinde tamamlanması bekleniyor. Yapılan testlerde rüzgar santrallarının yarattığı manyetik alanıan dinleme istasyonlarına olumsuz bir etkisi olup olmadığı araştırılıyor.

Enerji iletim hatlarının ihalesini bekleyen Çeşme Yarımadası'nda santral kuracak 14 yatırımcı ise raporun sonucunu dört gözle bekliyor. Raporun hazırlandığı bilgisini aldıktan sonra çalışmalarına ara verdiği belirtilen yatırımcı firmalar, test çalışmalarının tamamlanarak, raporun çıkmasını bekliyorlar. İletim hatları yapılmadığı için yaklaşık 5 yıldır bekleyen yatırımcılar, bir yandan iletim hatları ve trafo merkezi ihalesinin de TEİAŞ tarafından açılmasını istiyorlar.

"Milli çıkarlar için çok önemli"

Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu Genelkurmay'ın yaklaşık 1 yıl önce bölgede kurulacak rüzgar enerji santrallarının yaratacağı manyetik alanın Ovacık'ta bulunan dinleme istasyonuna zarar verip vermeyeceği yönünde rapor hazırlayacağı bilgisini verdiğini belirterek, şu anda bu raporun tamamlanmasının beklendiğini söyledi. Milli çıkarlar açısından konunun çok önemli olduğunu belirten Tütüncüoğlu, "Rüzgar pervanelerinin yaratacağı manyetik alanın dinleme istasyonuna olumsuz etki yapıp yapmadığı araştırılıyor. Rapor sonucuna göre bölgedeki rüzgar santralı yatırımları değerlendirilecek. Biz belediye olarak yapım aşamasında inşaat ruhsatı veriyoruz" dedi.

Kısa sürede çözüme kavuşur

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, rüzgar enerji santralları ile ilgili olarak hazırlanan raporu beklediklerini belirterek, rapor doğrultusunda hareket edeceklerini kaydetti. Köktaş, konunun sorun olacağını sanmadığını, kısa süre içinde durumun netliğe kavuşacağına inandığını söyledi.