Rüzgar Santraline Karşı "Beklenmedik" Direniş!



İzmir Bayındır Marmariç'te (Mersinli) yaşayanlar köylerine kurulacak rüzgar enerji santrali (RES) projesi nedeniyle acele kamulaştırma tehdidi ile karşı karşıya.

Bianet'ten Nilay Vardar'ın haberine göre, Marmariç'te 2005'dan beri permakültür (sürdürülebilir tarım) felsefesiyle yaşamlarını sürdürenler Marmariç Ekolojik Yaşam Derneği ve Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü kurdu. Arazide çeşitli uygulamalar yaparak eğitimler veriyorlar.

Hep rüzgar ve güneşi savunduk

Enstitü Başkanı Mustafa Fatih Bakır, "böyle bir direnişe başlayacağımızı hiç düşünmezdik" diyor.

"Geleneksel tarım yerine ekosisteme uyumlu bir tarım yürütüyoruz. Eğitimlerimizde ihtiyaç duyduğumuz enerjinin nükleer ve fosil yakıtlar yerine rüzgâr, güneş ve başka yenilenebilir ve temiz kaynaklardan olması gerektiğini savunuyoruz. Ancak Marmariç'e santral kurulacağını öğrenince bunun her zaman da o kadar temiz olmadığını gördük".

Köyün ortasına dikecekler

"Yander şirketi özel mülklerimizin tam ortasına kanatlarıyla birlikte 100 metreyi geçen dev direkleri dikmek istiyor. Proje tanıtım dosyasında, santral sahasının yerleşim yerlerinden, orman ve tarım alanlarından uzak olduğu belirtilmiş. Oysa aynı dosyada yer alan haritalarda santral sahası, köyümüzü içine alacak şekilde çizilmiş. Ayrıca direklerin dikilmesi için, ormanda ağaçlar kesilerek 16,2 km’lik bir koridor açılacakmış."

Endüstriyel ölçek kabul edilemez

"İşin yapıldığı ölçekle ilgili bir sorun var. Şirketler kar etmek için büyük, endüstriyel türbinler kuruyor. Rüzgar, güneş enerjisinin mahalle ölçeğinde her şekilde arkasındayız. Ancak endüstriyel ölçek kabul edilemez".

Rüzgar türbini sendromu

"Onların yanında bir yaşam sürmesi imkansız. En yakın türbin evimize 800 metre uzaklıkta, oysa 3,2 kilometre olması gerekiyor. Dr. Nina Pierpont’un araştırması dikilecek türbinlerin, yerleşime yakın mesafelerde yer alması nedeniyle insan ve hayvanlarda ciddi rahatsızlıklara yol açan Rüzgar Türbini Sendromu’na neden olacağını gösteriyor. Bunun kanıtlanmadığı söyleniyor, o zaman zararsız olduğunu siz kanıtlayın."

Ekosistem zarar görecek

"Şantiyesi yıllarca sürecek, kalkacak toz tarımı berbat ediyor. Proje bittikten sonra kuşlar, yarasalar uçmuyor. Haşarat artacak, tarımı etkileyecek. Karaburun'da Yaylaköy'ündekilerin yaşadıkları sıkıntıyı yaşayacağız."

Marmariç sakinleri, Yander şirketinin "ÇED gerekli değildir" kararına karşı dava açtı. Bir yandan da change.org üzerinden imza kampanyası yürütüyor.

Komşu köy de dava açtı

Bölgedeki diğer dört köyün etrafında da dokuz şirket RES yapmak üzere lisans aldı.

Marmariç'in yanındaki Çınardibi köylüleri de Borusan EnBW'nin kurmak istediği rüzgar türbinleri nedeniyle yapılan acele kamulaştırmaya karşı dava açtı.