Rüzgâra Cunda Israrı



Birinci derece doğal SİT, Tabiat Parkı ve Milli Park koruması altındaki Ayvalık Alibey Adası’na (Cunda), girişimci firmanın 24 rüzgâr türbini kurma ısrarı sürüyor. Rüzgâr santralının doğal dokuya vereceği zarar, çevrecileri ve yöre halkını ayağa kaldırdı. Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, santral için Cunda'dan vazgeçilememesinin mantıksız olduğunu söyledi.

Balıkesir Ayvalık Rüzgar Enerjisinden Elektrik Üretme Santrali adlı şirket, yöre halkının ve belediyenin direnmesine karşın Cunda ısrarından vazgeçmiyor. Zeytin ve çam ağaçlarıyla kaplı Derviştepe, Alibeytepe, Çimtepe, Deveboynutepe ve Aktepe bölgelerindeki yaklaşık 7 kilometrelik hazine arazileri üzerinde, itirazlar hiçe sayılarak proje yaşama geçirilmek isteniyor. 2003 yılında üretim lisansı alan şirketin, yeniden başvuru yapması tepki çekti.

Israrın anlamı olmadığını söyleyen Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, projenin Bursa Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ve Ayvalık Belediye Meclisi tarafından doğal dokuya zarar vereceği gerekçesiyle bir çok kez reddedildiğini söyledi. Türközen, “Cunda Adası Koruma ve Kalkındırma Derneği, bin imzayla Çevre ve Orman Bakanlığı'na başvurdu. İlgili şirket projeyi tamamlamak için yeni bir girişimde bulundu. Biz rüzgar enerjisine değil, firmanın Cunda ısrarına karşıyız.Bu projenin yeniden dayatılmasının manası yok. Cunda Adası'nı bıraksınlar, rüzgar enerjisi santralini Cennet Tepesi'ne kursunlar. İmar planlarında Cennet Tepesi'nde 200 dönüm rüzgar enerji alanı işlettik” dedi.

Bu arada firmanın yatırım için yabancı ortak aradığı belirtildi.