Saadiyat Adası Kültür Bölgesi Projeleri Basına Tanıtıldı



Büyük yatırımların ve büyük arzuların merkezi haline gelen Saadiyat Adası Kültür Bölgesi’ndeki 5 büyük projenin mimarları projelerini yaptıkları basın açıklamaları ile duyurdular.

Solomon R. Guggenheim Foundation ve Abu Dabi Turizm Geliştirme ve Yatırım Firması’nın Saadiyat Adası Kültür Bölgesi için planladıkları aşağıdaki beş merkezin mimarları projelerini tanıttılar. Saadiyat Adası Kültür Bölgesi projesi tamamlandığında eskiden çöl olan bu alan, dünyanın tek bir kara parçası üzerine oturan en büyük Kültür Bölgesi olma unvanını da alacak.

1. Abu Dabi Performans Sanatları Merkezi / Zaha Hadid Mimarlık
2. Çağdaş Sanatlar Müzesi (Guggenheim Abu Dabi) / Frank Gehry Partners
3. Klasik Sanatlar Müzesi /Jean Nouvel Studios
4. Deniz Müzesi / Tadao Ando
5. Şeyh Zayed Ulusal Müzesi / Bu yapı için mimar henüz belirlenmedi

Kültür Bölgesi’nde bu dev projelerin yanısıra bir de gerçekleştirilmesi tasarlanan bienal için 19 pavilyon ve Sanat Okulu da yer alacak.

Guggenheim Abu Dabi, Frank Gehry
Çağdaş Sanatlar Müzesi (Guggenheim Abu Dabi) projesini gerçekleştirecek olan Frank Gehry, kendi tasarımını tanıttığı konuşmasında bu girişimin sanat ve kültür dünyası için muazzam bir fırsat olduğunu çünkü şehir kısıtlamalarına maruz kalmadan istenilen ölçüde alan kullanılarak gerçekleştirilebilecek bir projenin içinde olduklarını dile getirdi.

Gehry’nin Guggenheim Abu Dabi’si 320,000 metre karelik bir alana oturacak ve toplamda 130,000 metre karelik sergi alanı olacak. Gehry, bu sergi alanını birçok galeriyi çevreler bir şekilde tasarlamış. Toplam üç halka şeklinde tasarladığı müzenin birinci halkasında birbirini çevreleyen ufak galeriler, ikinci halkasında ise daha geniş galeriler bulunuyor. Mekanik sistemlerin ve aydınlatmanın bulunduğu endüstriyel bir bölge hissi uyandıran bölüm ise Gehry'nin projesinin son halkası. Gehry'nin tasarımında sergi alanları ve galerilerin dışında bir arşiv merkezi, kütüphane ve araştırma merkezi de bulunacak.

Klasik Sanatlar Müzesi, Jean Nouvel




















Jean Nouvel Klasik Sanatlar Müzesi'nin çevresi ile diyalog içinde olmasını düşünmüş. Müzenin tasarımını Nouvel, su altında kalmış gizli bir arkeolojik kazı alanı gibi hayal etmiş. Bu kazı bölgesinde bulunan bir gezinti alanının her iki yanında birer odalık birçok bina düşleyen Nouvel'in müzesinin tavanında oldukça büyük yarı şeffaf bir kubbe bulunuyor.

Deniz Müzesi, Tadao Ando
Tadao Ando, Deniz Müzesi tasarımında Birleşik Arap Emirlikleri denizcilik tarihinden esinlenmış. Bina, denizle karayı birleştiren yansıtıcı yüzeyi ve yüzen güverteleri ile bir gemiyi andıran iç mimariye sahip. Müze ziyaretçileri çeşitli sayıdaki yüzen güvertelerden geçerek müzeyi dolaşabilecekler.

Zaha Hadid’in Performans Sanatları Merkezi konsepti, 62 metrelik yüksek bir binadan oluşuyor. Bina, birer müzikol, konser salonu, opera salonu, tiyatro salonı ve 6300 oturma ünitesi bulunan hareketli sahneli tiyatro salonu olmak üzere beş ayrı bölümden oluşuyor.

Zaha Hadid tasarımını, “bir kültür bölgesinde yayaların yürüme yollarının birbiriyle lineer kesişiminden ortaya çıkan ve içindeki başarılı birçok kolu etrafa saçarak canlı bir organizmaya dönüşen heykelsi bir form” olarak ifade etti. Hadid ayrıca Abu Dabi Performans Sanatları Merkezi’nin, Guggenheim Foundation ve Birleşik Arap Emirlikleri ile uzun zamandır sürmekte olan verimli ilişkilerinin bir ürünü olduğunu ve bu ürünün bir parçası olmaktan son derece gurur duyduklarını da sözlerine ekledi.

Konser Salonu, Performans Sanatları Merkezi, Zaha Hadid






















Abu Dabi’nin turizmden sorumlu yetkililerinden Mubarak Muhairi, Abu Dabi Kültür Bölgesi projesinin sadece turizm odaklı bir proje olmadığını, aynı zamanda projenin kültürel açılımları da olduğunu söyledi. Muhairi:”İnanıyoruz ki farklı kültürler, sanatla bir araya gelirler ve dünyanın bu bölgesinde bu tip bir kültürel girişimin gerçekleşmesine oldukça fazla gereksinim var.”

Kaynaklar

The New York Times
worldarchitecturenews.com