Sabancı Bir Ladik Davası Daha Açtı, Tazminatın Ucu Göründü



Sabancı Grubu’na bağlı Akçansa, 140 milyon 250 bin dolara ihalesini kazandığı Ladik Çimento’nun Rekabet Kurulu’ndan dönmesinin Danıştay’da durdurulmasının ardından, bu kez de şirketin Türkerler İnşaat’a devrinin durdurulması davası açtı. Bu davanın sonunda Akçansa’ya tazminat ödenmesi gündeme gelebilecek.

Ladik Çimento’nun ihale sürecinde haklı olduğunu savunan Akçansa, fabrikayı alabilmek için hukuki mücadelesinden vazgeçmiyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) yaptığı ihalede en yüksek teklifi vermesine karşın Ladik Çimento’yu alamayan Akçansa, yürütmeyi durdurma kararının ardından bu kez devri dava konusu yaptı.

Türkerler'e devredilemez: Sabancı Grubu şirketlerinden Akçansa, 140 milyon 250 bin dolarlık teklifine rağmen Rekabet Kurumu’nun kendilerine satılması uygun bulmadığı Ladik Çimento’nun ikinci teklifin sahibi olan Türkerler İnşaat’a devrine karşı dava açtı. Ladik Çimento için açılan ihalede en yüksek teklifi Akçansa vermesine karşın Rekabet Kurulu, çimento ürün pazarında Rekabet Kanunu kapsamında hakim durum yaratılmasına ve rekabetin önemli ölçüde azaltılmasına yol açacağını belirterek, işleme izin vermemişti.

Kurul ayrıca, fabrika için 140 milyon dolarla ikinci yüksek teklifi veren Türkerler İnşaat’a devrinde sakınca olmayacağına hükmetmişti. Ancak Danıştay 13. Dairesi 7 Mart’ta, TMSF tarafından geçen ekim ayında ihaleleri yapılan Uzan Grubu çimento fabrikalarından Ladik Çimento’nun Akçansa Çimento’ya satışına izin vermeyen Rekabet Kurulu kararına karşı Akçansa’nın açtığı davada yürütmeyi durdurmuştu.

İşlemin iptali için dava: Akçansa Çimento’dan İMKB’ye yapılan açıklamada, Danıştay 13’ncü Dairesi’ne yapılan başvuruda, Ladik Çimento iktisadi ve ticari bütünlüğünün Türkerler’e devrine ilişkin işlemin iptali ve yürürlüğün durdurulmasının talep edildiği bildirildi. Rekabet Kanunu’na göre, TMSF’nin satışları bir özelleştirme uygulaması olarak kabul edildiği için ihaleler öncesi Rekabet Kurulu’ndan görüş, ihaleler sonrası ise izin alınması gerekiyor.

Fabrika orada duruyor: Akçansa Genel Müdürü Mehmet Göçmen, Ladik Çimento’nun ihale sürecinde haklı olduklarını savunarak, "Haklı olduğumuz bu konuda sonuna kadar gideceğiz. Tabii ki ana hedefimiz fabrikayı almak" dedi. Danıştay 13. Dairesi’nin yürütmeyi durdurma konusundaki kararının kendi savlarının doğruluğu ve gelecekleri açısından önemli bir işaret olduğunu kaydeden Göçmen, ortada bir şirket devri veya birleşmesinin söz konusu olmadığına dikkat çekti. Bir varlık satışı yapıldığını hatırlatan Göçmen, Dolayısıyla varlıklar ne şekilde satılıyorsa, hukuk bunu emrediyorsa, o şekilde de geri alınması lazım. Bu konuda umutluyuz. Fabrika orada bulunduğu sürece, biz geri dönüşün mümkün olabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Tazminat gündeme gelebilir: Akçansa tarafından açılan davanın kazanılması halinde Ladik Çimento’nun Türkerler’e devredilmiş olması başka bir hukuki duruma yol açacak. İlk dava sonucunun TMSF’yi bağlamamasına karşın, devre ilişkin bir karar TMSF’nin uygulamasını doğrudan etkileyecek. İkinci davanın sonucuna göre Ladik Çimento’nun ikinci teklif sahibi Türkerlerden alınıp birinci teklif sahibi Akçansa’ya verilmesi gündeme gelebilecek.

Hukukçulara göre, Ladik Çimento’nun kendisinden alınıp Akçansa’ya verilmesi halinde ise Türkerler’e tazminat isteme hakkı doğacak. Bu durumda fabrikaya yatırım yapmaya başladığını açıklayan Türkerler, Rekabet Kurumu’ndan zararlarının tanzim edilmesini isteyebilecek.