Sabancı Enerjiye 6 Yılda 8 Milyar Dolar Yatıracak



Sabancı Holding, Enerjisa'daki ortağı Avusturyalı Verbund ile enerjiye 6 yılda 8 milyar dolarlık yatırım planladığını açıkladı. Enerji sektörünü ana işlerinden biri olarak gören Sabancı Holding, bu alandaki yatırımını 10 kattan fazla artıran planını Borsa'ya gönderdiği açıklamayla duyurdu. Açıklamaya göre, Sabancı Holding'in Verbund ile ortak oluşturduğu Enerjisa Üretim A.Ş., 2015 yılına kadar 8 milyar dolarlık yatırımla 5 bin megavat kurulu güce ulaşarak Türkiye'nin toplam elektrik arzının en az yüzde unu sağlamayı hedefliyor.

Enerjisa'nın bu hedefi gerçekleştirmek için hidrolik termik ve rüzgâr yatırımlarını sürdürdüğü belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Enerjisa Üretim A.Ş'nin halihazırdaki kurulu gücü 455 megavattır. Buna ek olarak 1000 megavat kurulu gücünde hidroelektrik santrallerle, 920 megavat kurulu gücünde Bandırma Doğal Gaz Santralı yapım aşamasındadır. Seyhan ve Ceyhan nehirleri üzerinde ve Çambaşı'nda gerçekleştirilmekte olan 10 hidroelektrik santral ve Bandırma'daki doğal gaz kombine çevrim santralinin inşası için IFC, Akbank, WestLB AG koordinasyonundaki uluslararası finans kuruluşlarından Enerjisa Üretim A.Ş tarafından 1 milyar euro kredi sağlanmıştır."

Elektrik ihtiyacının yüzde 2'sini üretiyor

48 MW kurulu gücü ile Birkapılı
16 MW kurulu gücü ile Kızıldüz
14 MW kurulu gücü ile Şahmallar
7 MW kurulu gücü ile Suçatı
120 MW kurulu gücü ile Kentsa
120 MW kurulu gücü ile Adana
65 MW kurulu gücü ile Mersin
65 MW kurulu gücü ile Çanakkale