Sabancı Vakfı Metropolis Kazıları'nın Sponsoru



Sabancı Vakfı Genel Müdürü Hüsnü Paçacıoğlu, İzmir'in Torbalı ilçesinde kazı çalışmaları devam eden Metropolis antik kenti gibi bir tarihsel değerin ortaya çıkarılmasına destek vermekten mutluluk duyduklarını belirtti. Paçacıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Torbalı'nın Yeniköy ve Özbey köyleri arasında kalan ve 1992'den bu yana sürdürülen Metropolis Antik Kenti kazılarının 2008 yılı çalışmalarına, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki kazı ekibi tarafından başlandığını kaydetti.

Kazıların Metropolisi Sevenler Derneği (MESEDER) yönetiminde ve Sabancı Vakfı desteğiyle devam edeceğini anlatan Paçacıoğlu, şöyle devam etti:

"Metropolis gibi bir tarihsel değerin ortaya çıkarılmakta olduğu bilimsel kazılara destek vermekten mutluyuz. Ülkemiz turizmine, Torbalı'ya, Yeniköy ve Özbeyköy'e ekonomik artı değerler katmasını dilediğimiz Metropolis'in ziyarete açılabilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

MESEDER Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Amirak, Metropolis'in tarihinin, Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzandığını belirtti. Amirak, kazılarda elde edilen eserlerin İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergilendiğini bildirdi.

Kazı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek ise kazı alanındaki yamaç yerleşiminin dönem, konum, kullanım ve plan organizasyonu bakımından Efes Yamaç Evleri ile büyük benzerlikler gösterdiğini, kentin bazı noktalarında araştırma ve belgeleme amaçlı sondajlar yapılacağını kaydetti. Yrd. Doç. Dr. Aybek, sondajların olumlu çıkması halinde, daha geniş kapsamlı kazı çalışmalarına başlanacağını bildirdi.