Sagalassos'un En Büyük Sarayı



Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti'nde kazı çalışmalarına başlanan MS 4 ve 5'inci yüzyıla ait dört katlı sarayın tam olarak 10-15 yıl içinde gün yüzüne çıkarılmasının beklendiği bildirildi. Domestic Area (yamaç evler-Saray) bölümündeki kazıları yürüten ekibin başkanı Belçika Leuven Katolik Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim görevlisi Inge Uytterhoeven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgedeki dört katlı sarayın, MS 4 ve 5'inci yüzyıldan kalma en muhteşem eser olduğunu söyledi.
 
Normal saraylardan daha büyük bu yapıtın, 62 oda, 7 teras, misafirlerin kabul edildiği 6 salon, sıcak, ılık, soğuk suların bulunduğu bölümler ile giyinme odasından oluşan 4 küçük banyo odası, 2 büyük yemekhane ve 2 özel avlusu ile Sagalassos'un en muhteşem binaları arasında yer aldığını vurgulayan Uytterhoeven, şunları kaydetti:

"Sagalassos antik kentinde 1 tane olduğu tahmin edilen ve yamaçta kurulması nedeniyle adına Yamaç evler denilen sarayın, antik şehirde benzerine rastlanması ihtimali zayıf. Zamanında Sagalassos'un en zenginlerini binada ağırlayan saray, daha sonra halkın fakirleşmesiyle birlikte çiftçilik ve hayvancılıkla ün yapmasına neden oldu. Fakirleşen halk, sarayın ortasına kireç fırını yaparak süsleme sanatını geliştirdi. Sarayın etrafında hayvancılık ve tarım yapan halk, sarayı bu amaçla kullanmaya başladı. Bugüne kadar sarayda renkli geometrik mozaikler, küçük bir çeşme, kireç fırını ve heykel parçaları bulundu."
 
Uytterhoeven, sarayın 10-15 yıl sonra tam olarak gün ışığına çıkmasının beklendiğini sözlerine ekledi.