Hazar Denizi'nden çıkarılacak Azeri doğalgazının Türkiye'ye taşınmasını öngören Şahdeniz Projesi kapsamında, yüklenici BP liderliğindeki grup ilk kuyuyu kazmak için çalışmalara başladı.
Projenin yüklenicisi BP'ye bağlı gruptan yapılan açıklamada kazının, gazın taahhüt edildiği tarihte nakliyesine olanak sağlamak için başladığı bildirildi. Yeni platform inşa edilmeden önce başlatılan ve 7 bin 244 metreye kadar inilecek kazma işleminin 170 günde tamamlanması planlanıyor.
3.2 milyar dolar büyüklüğündeki Şahdeniz Projesi, kıyıda bir gaz işleme tesisi ve Gürcistan üzerinden Türkiye'ye uzanacak bir boru hattını kapsıyor.
Türkiye'ye yılda 6.6 milyar metreküp doğalgaz
Bölgede 600 milyar metreküp doğalgaz olduğu tahmin edilirken, Türkiye 2007'den itibaren yıllık 6.6 milyar metreküp gaz talep ediyor. Projenin başlaması, Türkiye'nin talebinde meydana gelen çeşitli belirsizlikler nedeniyle birkaç kez ertelenmişti.
Yunanistan'ın da bölgeden yıllık 1.5 milyar metreküpe kadar gaz alabileceğini bildirmesinin, karlılığı artacak projenin hızlanmasını sağladığı ifade ediliyor.
Şahdeniz Projesi'nin yüzde 51'i İngiliz petrolcülük devi BP Plc ve Norveç'in kamuya ait şirketi Statoil'e ait. Proje uyarınca Hazar Denizi'nin Şahdeniz bölgesinden çıkarılacak 6.6 milyar metreküp doğalgaz, inşa edilecek bir boru hattıyla Türkiye üzerinden ihraç edilecek. Projenin diğer hissedarları ise yüzde 10'la TottalFinaElf SA, yüzde 9'la Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve yüzde 10'luk hissesiyle Azerbaycan'ın devlete ait petrol şirketi SOCAR.