Sahibinden Satılık Mavi Tur



Mavi tur teknesi işletenler, maddi sıkıntılar nedeniyle teknelerini satışa çıkardılar. Sektörün para kazandırmadığını kaydeden tekne sahipleri, denizcilik mesleğini bırakarak başka sektörlerde şanslarını deneyeceklerini vurguluyor. Tekne sahipleri, “Birkaç yıl öncesine kadar haftada 7 tur yaparken bu yıl siftah dahi yapamadığımız günler oluyor. Vergiler bizi bitirdi. Devlet denizcilik yapmamızı istemiyor” diyor.

Yıllardır ekmeklerini çıkardıkları deniz taşımacılığında artık kazanmanın zorlaştığını belirten tekneciler, ekmek teknelerini satmak için Marmaris Limanı‘nda müşteri bekliyor. Marmaris Limanı’nda 10 yıldır tekne işletmeciliği yapan Batu Cenk Demirezen, “Mazot 3 lirayı geçti. Belediye ve bağlı olduğumuz oda, yıllık vergilere yüzde yüze varan oranlarda zam yaptı. Üç ay çalışıp, 9 ay çalışmayan bir sektörden tekne başına yılda ortalama 5 bin YTL vergi istiyorlar. Artık dayanamıyoruz. Bu nedenle ekmek teknelerimizi satışa çıkardık” dedi.

‘Tekneyi satıp borç ödeyeceğim’

Tekne sahibi Demirezen, ilk hedefinin teknesini satarak borçlarını ödemek olduğunu kaydederek “Geçmişte masraflar düşüldüğünde ayda elime 3-4 bin YTL para geçerdi. Şimdi teknenin giderlerini ödediğimiz zaman hiçbir şey kalmıyor. Zaten iş olsa bile bu paranın yarısını tur operatörü alıyor, bize bir şey kalmıyor” diye konuştu. Demirezen, “5-6 yıl öncesine kadar işlerimiz çok iyi gidiyordu. Mavi turların sayısı azaldı, tekneler denize açılamaz hale geldi. Bizim bu sektörde devam etmeye gücümüz kalmadı” dedi.

Teknesini satışa çıkaran Yıldırım Taşaner de alınan vergilerin ve cezaların adaletsiz olduğunu belirtti.