Sahra Çadırı Kurdurtmam



İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Kordon’daki işletmecilerin pek çoğunun açık alanları kapalı mekana dönüştürmek istediğini belirterek, "Kordon’a sahra çadırı kurdurtmam" dedi.

İzmir’in en gözde alanı ve cazibe merkezi Kordon’daki cafe, bar ve restoranların bir kısmının, güneşi engellemek, yağmurdan korunmak gerekçesiyle görüntü kirliliği de yaratarak tentelerin çevresini branda, naylon ve çarşaflarla örtmesiyle başlayan Büyükşehir Belediyesi ve işletmecileri arasıdaki gerginlik büyüdü. Bir işletmeci Ekim ayında yapılan toplantı sonrası Kocaoğlu’nu cahillikle suçladı. Aziz Kocaoğlu, tentelerin boyu, çevresinin kapatılması ve işletmecilerin suçlamalarına sert yanıtlar verdi. Tentelerin Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştina döneminde yapıldığnı ve bugün eskidiğini belirten Kocaoğlu, yenilenmesi ve güneşten etkilenmesini azaltacak biçimi kararlaştırmak için yapılan toplantıda cehalet suçlamasıyla karşı karşıya kaldığını söyledi.

Çadır kurulsun

Kocaoğlu, "Toplantıya katılanların bir bölümü Kordon’a çadır kurulmasını içinden geçiriyor. Tentelerin çevresinin, dört tarafının kapatılması, içine soba kurulması ve buraların da, yani dışaranın da kapalı mekan haline gelmesi talebidir. Büyükşehir Belediyesi ise Kordon’a 80 tane çadır kurdurmayacağını bildirdi. Bu görüş bir şahıs tarafından cehalet olarak nitelendirildi. Cehalet memlekette fazilet olunca, kimin cehaletle suçlanacağı karışıyor. Bu beyfendinin Kordon’a 80 tane çadır kurmasına karşı çıkan Büyükşehir Belediyesi yönetimi cahilse biz cahilliğimizi kabul ediyoruz. Kordon’a sahra çadırı kurdurtmayız" diye konuştu.

İzin vermeyiz

Kordon konusunda ilk kez bu kadar sert açıklamalarda bulanan Kocaoğlu,  işletmecilerin kapatmak istediği alanların kamuya ail olduğunu hatırlattı, "Dışarıda oturulacak hava koşullarında dışarıda oturulur. Dışarıda oturulamayacak hava koşullarında dışarısı kapalı mekan haline getirilerek orada oturulmaz. İçerideki yerde oturulacaktır. Dışarıdaki açık alanlar kapalı mekan haline getirilemez. İşletmeciler ve bazı basın mensuplarının da anlamadığı budur. Esnaf bunu bilmektedir, bilmek zorundadır. Bu kentte ne idüğü belirsiz çadırlarla kapatılan bir Kordon’a izin verilemez" dedi.

Yanları açık olacak

Kordon işletmecileri ise hafta içinde yaptıkları toplantıda ahşap malzemeden, öne doğru güneşten korunmak için uzatılabilen ancak yanları açık tente tipini yaptırmaya karar verdi. İşletmecilerin bazıları bu tip tenteyi istemeseler de Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımı nedeniyle uyacaklar. İşletmeler projeyi farklı yerlerde yaptırabilecek.