Sait Halim Paşa Açılmadan Doldu



Restarosyon çalışmaları nedeniyle uzun süredir kapalı bulunan Sait Halim Paşa Yalısı'nda şu günlerde tatlı bir telaş yaşanıyor. Yalıyı 49 yıllığına Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden kiralayan Göçtur Turizm, özel davetler ve iş toplantıları için ayrıcalıklı bir mekan hazırladı. Yalı 9 Haziran'da özel bir resepsiyonla kapılarını konuklarına açacak.

Göçtur Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Göçen, 1995'deki yangından sonra sessizliğe gömülen yalıyı stanbullularla yeniden buluşturmaktan mutlu. Göçen, 'Sait Halim Paşa Yalısı yeniden canlanarak, yalnız tarihe duyduğumuz saygıyı değil, kültürel kimliğimizin zenginliklerini de bize anımsatacak' dedi.

Sait Halim Paşa Yalısı'nın altı aylık rezervasyonlarının daha şimdiden neredeyse dolduğunu belirten Göçen, 'İnsanların bu yalıyla ilgili güzel hatıraları var. Bir hanımın düğünü burada yapılmış ve kızının düğününün de burada olmasını istiyor. Yalının açılması nedeniyle çok mutlu oldular' diye konuştu.

Mustafa Göçen, yalının özel toplantı ve kutlamaların yanı sıra sergi, konser, defile, müzayede gibi etkinliklere de ev sahipliği yapacağını söyledi. Her türlü davet ve toplantılarda hizmet verecek olan yalı, Türkiye'ye konuk olarak gelecek yabancı devlet adamlarının ikameti için de hizmet sunacak.

Tarih canlandı
Göçtur Turizm tarafından 2002 yılında yıllık 1 milyon 35 bin YTL'ye kiralanan yalının yıllık kirası şu an 1 milyon 200 bin YTL. Perdesinden, döşemelik kumaşına, halısından mobilyasına her objesi özel atölyelerde üretilen yalının restorasyon ve dekorasyonuna 3 milyon YTL'ye yakın harcama yapıldı.


ÜÇ BOYUTLU TABLOSU MEŞHUR
Yeniköy sahilindeki Sait Halim Paşa'nın tam olarak bilinmese de 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin ediliyor. Sait Halim Paşa, Osmanlı'nın son sadrazamlarındandı. Yalının mimarı Petraki Adamanti. Bodrum üzerine iki katlı olarak yapılan yalı, kuzeyi harem, güneyi ise selamlık olarak düzenlendi. Selamlık kısmının bahçesine açılan kapının önündeki iki aslan heykelinden ötürü 'Aslanlı Yalı' olarak da anıldı. Yalının iç duvarlarındaki ve tavanlarındaki bezeme ile Osmanlı ve Mısır tarzı mobilyaları bulunuyor. 1980-1984 yılları arasında Turizm Bankası tarafından restore edilen yalının bahçesi bir dönem kiraya verilerek gece kulübü olarak kullanıldı. Başbakanlık yazlık konutu olarak da hizmet veren yalıda 1995 yılı sonunda yangın çıktı. Yangın, 15 tarihi tabloyu kül etti. Tarihi tablolardan dolayı yalının kasten yakıldığı iddiaları da ortaya atıldı. Toplam 4 bin 500 metrekarelik alana sahip yalının altı odası bulunuyor. 1865 yapımı Felix Auguste Clement imzalı üç boyutlu 'Çölde Av Sahnesi' adlı dev tablo da yalıdaki en göz dolduran eserlerden biri.