Sait Halim Paşa Yalısı ve Zarifi Köşkü Otel Olacak



Sait Halim Paşa Yalısı ile Yorgo Zarifi Köşkü, önceki gün yapılan ihalelerle kiralandı.

Her iki mekana devlet adamları ve ünlü işadamlarına hizmet verecek butik otel yapılması planlanıyor. Tarihi Sait Halim Paşa Yalısı yıllık 1 trilyon 350 milyar lira, Yorgo Zarifi Köşkü de 600 milyar liraya ihale edildi. Her iki mekan için en yüksek teklifi veren Törem Tekstil adlı şirket, Boğaz’ın iki incisine sahip olmak için ön izin aldı. Firma, bir yıl içerisinde gerekli şartları yerine getirirse her iki mekanı da 49 yıl boyunca kiralayacak.

İhaleyi kazanan Törem Turizm’in ortaklarından Süleyman Bayram, her iki mekanı da turistik amaçlı işleteceklerini bildirdi. Bayram, “İhale henüz bakanlık tarafından onaylanmadığı için şu anda net açıklama yapmak istemiyoruz. Onayın ardından her iki mekanı da ne olarak işletmek istediğimizi açıklayacağız. Ancak turistik tesis olacağı kesin.” dedi.

Basına kapalı olarak yapılan ön izin ihalelerine 33 firma katıldı. İhalede ilk olarak yıllık tahmini kira bedeli 110 milyar lira olan Sarıyer Yeniköy’deki Sait Halim Paşa Yalısı için teklif alındı. Sözlü ilk turun ardından kapalı zarfla teklifler toplandı. 9 kişinin katıldığı ikinci turda en yüksek teklif yıllık 1 trilyon 350 milyar lira ile Törem Tekstil Limited Şirketi’nden geldi. Sarıyer Tarabya’daki Yorgo Zarifi Köşkü için yapılan ön izin ihalesinde de aynı şirket yıllık kira bedeli 200 milyar lira olan köşk için en yüksek teklif olan yıllık 600 milyar lira önerdi.

Bundan sonraki aşamada 15 gün içinde Maliye Bakanlığı ihaleyi onaylayacak. Onayın firmaya tebliğinin ardından da iki hafta içinde KDV ile birlikte peşin ödeme yapılması gerekiyor. Yüzde 18’lik KDV ile birlikte rakam, yalı için yaklaşık 1 trilyon 550 milyar lira, köşk için de yaklaşık 710 milyar lira olacak. Daha sonra Törem Tekstil’in 1 yıl zarfında yalı ve köşk için birer proje hazırlaması, bunları Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın onayına sunması gerekiyor. 49 yıllık kira kontratı, projelerin bakanlık tarafından onaylanması halinde imzalanacak. Hazırlanan projenin onaylanmaması halinde ise tekrar ihaleye çıkılacak. Milli Emlak Daire Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, her iki mekan da turizm amaçlı kullanılmak zorunda. Her iki yerin de butik otel şeklinde dizayn edilmesi bekleniyor. Buna göre tarihi mekanlar rutin otel hizmetleri değil, yurtdışından gelecek devlet adamlarına suit, ünlü yabancı aileler, sanatçılar, işadamları, VİP konukları için konaklama mekanları olacak.

Sait Halim Paşa Yalısı’nın şu anda devlete maliyeti yaklaşık 50 trilyon lira. Çünkü halen burası için güvenlik elemanları tutuluyor, atıl kalmaktan kaynaklanan tadilat çalışmaları yapılıyor ve elektrik faturaları ödeniyor. Bu arada önümüzdeki dönemde tarihi Vahdettin Köşkleri’nin de ihaleye çıkarılması bekleniyor. Çengelköy sırtlarında, bir tepe üzerinde Boğaz manzaralı 4 köşkten oluşan mekan, Milli Emlak tarafından ‘Emsalsiz’ olarak niteleniyor.