Sakarya'da 1300 Bina Hizmet Dışı



Radikal Gazetesi'nde Serkan Ayazoğlu imzasıyla yer alan habere göre, Sakarya’da 1999 depreminde hasar gören ve aradan geçen 12 yıl içinde onarım çalışması yapılmayan 1300 orta hasarlı binanın su, doğalgaz ve elektrikleri dünden itibaren kesilmeye başlandı.

17 Ağustos depremi, Sakarya’da arkasında yaklaşık 20 bin orta hasarlı bina bıraktı. Bunlardan büyük kısmı ya yıkıldı ya da onarıldı, güçlendirildi. Ancak 1300 binayla ilgili hiçbir çalışma yapılmadı. Valilik, bu binaların sahiplerine gerekli çalışmalar için 5 Aralık gününe kadar süre tanıdı. Süre dün dolarken, ekipler ‘kamu hizmetinden men’ kararını uygulamaya başladı. Vatandaşlar kesintilere tepki gösterirken Radikal’e konuşan Sakarya Valisi Mustafa Büyük, bugüne kadar bu binaların sahiplerine kira ve güçlendirme yardımları yapıldığını ve sürekli ek süreler verildiğini de vurguladı. Bina sahiplerinin ya da binalarda oturanların buraları boşaltmadığını belirtti. Vali şöyle konuştu:

“Devlet görevini yerine getirdi; hatta 12 yıl bunlara göz bile yumdu. Van’daki depremin ardından artık bu işi fazla uzatmamak lazım dedik. Yerel yönetimler, sivil toplum örgütleriyle toplantılar yaptık. Ve bu evlerin boşaltılmasına karar verdik. 20 bin orta hasarlı binadan 1300’ü yardımlarımıza rağmen yükümlülüklerini yerine getirmemiş. Artık onlara hizmet vermeyeceğiz.”

Öğrencilere kiralamışlar

Vali Büyük bu binaların çoğunda zaten sahiplerinin değil öğrencilerin oturduğunu belirterek gerçekten mağdur olan varsa kira yardımı yapılacağını söyledi. Vali, neticede bu binaların yıkılacağını da hatırlatarak “Kendileri yıkmazsa biz yıkacağız. Çünkü ağır hasarlı hale gelmiş durumda. Biz bugüne kadar uygulanmayan mevcut hukuki yaptırımları uyguluyoruz. Artık göz yummayacağız” dedi.