Şakir Eczacıbaşı’nın 7 Yıl Bekleyen ‘Bebeği’ Diriliyor

İstanbul’un en büyük kongre salonu olacak Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi için tahsise çıkıldı. İKSV Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın büyük emek harcadığı ve 2000’den beri çivi çakılmayan yatırımın kaba inşaatının yüzde 85’i tamamlanmış durumda

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı’nın büyük emek harcadığı Ayazağa’daki İstanbul Kongre ve Kültür Merkezi, bu yılın ilk tahsisi olarak 49 yıllığına kiralanacak. Eczacıbaşı’nın İstanbullulara kazandırmak için yıllarca uğraş verdiği ancak ödenek eksikliğinden dolayı 2000 yılından beri tek çivi çakılamayan yatırım tamamlandığında, İstanbul’un en büyük kongre salonu olacak.

87 Milyon YTL Yatırım
66 bin 460 metrekare arazi üzerinde gerçekleştirilen projede 2 bin 550 metrekare restorasyon ve 65 bin 870 metrekare kapalı inşaat alanı var. Ayazağa Kasrı, Çinili Köşk ve Süvari Alayı binalarının bulunduğu tarihi yapıların onarımının yüzde 88’i, kültür merkezini kaba inşaatının ise yüzde 85’i tamamlanmış durumda. Aynı anda 5 bin 700 kişinin faydalanabileceği komplekste ayrıca 15 bin metrekare alanlı alışveriş merkezi ve spor tesisleri de inşa edilebilecek. Projenin tamamlanması için Bayındırlık ve İskan Bakanlığı inşaat fiyat tarifesine göre 87 milyon 453 bin YTL tutarında yatırım yapılması gerekiyor.

2007 emlak değeri 172 milyon 629 bin YTL olan gayrimenkulün ihalesine katılabilmek için 1 milyon 726 bin 298 YTL geçici teminat yatırılması şart koşuluyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü Arazi Tahsis Daire Başkanlığı’nın gerçekleştireceği ihale yerli ve yabancı yatırımcılara açık. İhalenin son başvuru tarihi 16 Mart. Projenin inşaatı tamamlandığında toplam bedeli en az 200 milyon dolara ulaşacak.

Cirodan Pay Verecek
İhaleyi kazananın, tesislerin tamamlanmasının ardından her yıl cirodan binde 5 oranında Bakanlığa pay vermesi gerekiyor. Ayrıca kompleks tamamlandığında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı tarafından yapılan özel protokol ile tesisler Mayıs ve Eylül ayı arasında vakfın etkinlikleri için 50 gün süre ile kullanılabilecek. Ayrıca tesislerde Turizm Bakanlığı’nın da yılda 120 gün ücretsiz kullanma hakkı var.

Lütfü Kırdar’ın 3 Katı Büyüklüğünde Olacak
İstanbul’da halen faaliyetteki en büyük kongre merkezi olan Lütfü Kırdar 1.800 kişi kapasiteli. Tahsisi 2006’da gerçekleştirilen Bomonti kompleksi ise 3 bin 500 kişilik bir kongre salonu barındıracak. Greenpark Grubu’nun yaptığı Pendik’teki kongre merkezi ise 5 bin kişilik. Toplam 5 bin 700 kişilik kapasitesi, sadece 2 bin 500 kişilik bir salonu bulunan Ayazağa Kültür ve Kongre Merkezi tamamlandığında İstanbul’un alanındaki en büyük yapısı olacak.

Ayazağa Kasrı da Tahsis Kapsamında
Proje bünyesinde yer alan Ayazağa Kasrı, 1973’te onarıldı ve ardından İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’na tahsis edildi. Tahsis içinde yer alacak Ayazağa Kasrı’nın müze veya kafe olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Ödenek Bitti Dev Kongre Salonu Kaba İnşaatta Kaldı
İKSV ve Kültür Bakanlığı’nın ortak yürüttüğü proje arazisinin tahsisi 1990’lı yıllarda yapılmış, temeli 1996’da atılmıştı. 1999’da dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay tarafından ödenek ayrılmadığı için inşaat durmuştu. Projenin ancak kaba inşaatının önemli bir kısmı bitirebildi. Ardından ödenek yokluğu nedeniyle uzun yıllar atıl halde kalan inşaatta 7 yıldır tek bir çivi bile çakılmadı.