SALT Ulus Açıldı



SALT’ın etkinlikleri bundan böyle, SALT Beyoğlu ve SALT Galata ile saltonline.org’un yanı sıra, Ankara’da açılan SALT Ulus üzerinden yürütülecek. Sergi, gösterim ve konuşma gibi programların gerçekleştirileceği SALT Ulus bir uydu mekân olarak var olmayacak, kurumun tüm birimleriyle birlikte işleyecek. Gelecek yıl Ankara çıkışlı projelere diğer birimlerinde yer vermeye başlayacak olan SALT, kentin çok kapsamlı araştırma potansiyelinden de yararlanmayı hedefliyor. Mayıs 2013'ten itibaren SALT Ulus'ta iki mekân, genç araştırmacıların dörder aylık kullanımına açılacak.

SALT Ulus’un açılışına katılan Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, “Garanti Bankası olarak, 2011 yılında, özerk bir yapıda oluşturduğumuz SALT, güncel sanattan mimariye, tasarımdan toplumsal tarihe birçok disiplinle kesişen etkinlikleriyle farklı izleyici kitlelerine hitap ederken, kapsamlı bilgi kaynağını kamuya açtı. SALT bugün kurumsal yapısı ve profesyonel yönetişim modeliyle sadece Türkiye’ye değil, uluslararası kültür-sanat hayatına da yenilikçi bir örnek sunuyor. Son dönemde bu tür kurumlara duyulan ihtiyacın özellikle İstanbul dışında belirginleştiğine tanık oluyoruz. Biz de SALT Galata ve SALT Beyoğlu’ndan sonra, kurumun tüm birimleriyle birlikte işleyecek olan SALT Ulus’un İstanbul odaklı kültür gündemini genişletmek üzere bir ağ oluşturacağına inanıyoruz. Aynı zamanda SALT Ulus’la, kentin çok kapsamlı araştırma projelerinden de yararlanmayı hedefliyoruz.” dedi.

SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun ise “SALT’ın, disiplinler ötesi, yenilikçi araştırma ve programlar oluşturarak, kamu ile paylaşma ilkeleri doğrultusunda hayata geçirdiğimiz SALT Ulus, Ankara’nın derin birikimini daha iyi değerlendirmek için önemli bir imkan oluşturdu.” dedi.


SALT Ulus yapısı hakkında

Modern Türkiye’nin başkenti Ankara’nın imar planı uyarınca şehir merkezinde, meclis ve bakanlık yapılarının yanı sıra banka yapılarına yer ayrıldı. Kentin ana aksını oluşturan Atatürk Bulvarı’ndaki Ulus Meydanı’ndan başlayıp Çankaya yönüne doğru uzanan Kızılbey Yolu 1920’li yılların sonlarında taşla kaplandı. Banka yapılarının birer birer yükselmesiyle önemli bir dönüşüm geçiren; sırasıyla Osmanlı Bankası, Ziraat Bankası, İş Bankası ve Merkez Bankası gibi bankaların faaliyete geçtiği bu yola Bankalar Caddesi adı verildi.

Osmanlı Bankası’nın, Ankara Kalesi’nde bulunan ve 1917 yangınında kullanılamaz hâle gelen şubesinin yerine yenisini yaptırması gerekiyordu. Banka, yeni yeni oluşmakta olan Bankalar Caddesi’nde, alanı 1000 metrekareye yakın olan köşe parseli almış ve mimari projeyi Guilio Mongeri’ye (1873-1953) vermişti. Giriş katı şube, ikinci katı lojman ve üstü yarı açık bir teras olarak tasarlanan binanın yapımını üstlenen Holzmann şirketi inşaata 1926 yılında başladı.

Yine Mongeri’ye ait olan ek yapı projesi , 13 Ekim 1927 tarihinde yönetim kurulunda kabul edildi. Şube, 1928yılında hizmet vermeye başladı; ek yapı ise, uzun yıllar müfettişlik lojmanı olarak işlev gördü ve bölge müfettişleriyle ailelerini konuk etti. 1970’li yıllardan itibaren şubenin bir uzantısı olarak kullanıldı ve bir dönem oldukça sık başvurulan teminat mektupları gibi bankacılık işlemleri o noktadan yapıldı.

Osmanlı Bankası’nın Doğuş Grubu’na geçmesiyle ek yapı, toplantı ve görüşme odaları şeklinde tasarlanarak üstten bir geçitle yanındaki Garanti Bankası Ulus Şubesi’ne (önceki Osmanlı Bankası Ankara Şubesi) bağlandı. 2002 yılından bu yana kullanılmayan ve SALT’ın kuruluşuyla yeniden işlevlendirilen yapı, 3 Nisan 2013 tarihinde SALT Ulus olarak açıldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu


SALT Ulus

Derinlikli ve katmanlı bir toplumsal tarihe sahip olan Ankara, yakın geçmişte neredeyse tümüyle İstanbul’da gerçekleşen sanatsal ve kültürel gelişmelerin gölgesinde kaldı. Türkiye’deki güncel kültür etkinliklerinin dağılımındaki dengesizlik ile bu bağlamda ülkenin en önemli iki kentindeki mevcut zıtlıktan hareketle SALT, İstanbul odaklı kültür gündemini genişletmek üzere bir ağ oluşturma kararı aldı. Bu temelde kurulan SALT Ulus, İstanbul’da süregelen araştırmalara paralel olarak Ankara’da yeni araştırma projelerinin üretimini teşvik eder. Bu projelerin çıktılarının açık bir diyalog ve etkileşim sürecinden geçirilerek SALT Beyoğlu, SALT Galata ve SALT Ulus ile saltonline.org üzerinden yürütülen programlara içerik oluşturması amaçlanır.

SALT bütünsel bir program kapsamında, SALT Araştırma ve Programlar Direktörü Vasıf Kortun ve SALT İletişim ve Yönetim Direktörü Derya Açar Ergüç tarafından eş direktörlük anlayışı ile yürütülür.

SALT Ulus bir uydu mekân olarak değil, kurumun tüm bileşenleriyle yakın bir uyum içerisinde işler. SALT, modern Türkiye’nin dönüşümünü inceleyen öğrenci ve araştırmacıların programlarıyla ilişki kurmasını önemser. Bu çerçevede SALT Ulus’ta iki oda, dörder aylık dönemlerle genç araştırmacıların kullanımına sunulur. SALT Galata’da bulunan SALT Araştırma bu tür çalışmalar için başlıca açık platform olmakla birlikte, SALT Araştırma’dan seçili yayın ve kaynaklar SALT Ulus’ta erişime açılır.

SALT Ulus’un ilk dönem programı, İstanbul’da hazırlanmış, ancak içerik itibariyle Ankara’yla ilişkili bir proje seçkisinden oluşur. Bu ilk safhayı takiben Ankara’da geliştirilmiş programlara öncelik verilmesi ve bunların -alışılmışın tersine- başkentten sonra İstanbul’da paylaşılması amaçlar arasındadır.

Fiziki bir mekân olarak SALT Ulus, ölçeği anlamında SALT’ın İstanbul’daki yapılarıyla karşılaştırılamaz. Yapı, Atatürk Bulvarı üzerinde, Cumhuriyet’in başlıca peyzaj projelerinden biri sayılan Gençlik Parkı’nın karşısındaki eski Osmanlı Bankası’nın ek binasıdır. Günümüzde Garanti Bankası olarak kullanılan ana yapı Guilo Mongeri tarafından tasarlandı ve inşaatına 1926 yılında başlandı. Şu an SALT Ulus’un yer aldığı ek yapı ise, takip eden yıllarda aynı mimar tarafından müfettiş lojmanı olarak tasarlandı. 2002 yılından bu yana boş olan yapı, SALT’ın kurulmasıyla SALT Ulus olarak yeniden işlevlendirildi.

Girişlerin ücretsiz olduğu SALT Ulus, Salı’dan Cumartesi’ye 11:00-18:00 (Perşembe 11:00-20:00) saatleri arasında ziyaret edilebilir.