Samandağ, Pervane Çöplüğü Olmayacak



Hatay'ın Samandağ ilçesinde yaşayanlar,  koruma alanındaki araziler üzerine kurulmak istenen rüzgâr enerjisi santrallerine karşı çevre mücadelesi başlattı. 'Yaşam Alanlarına Sahip Çık' adı altında faaliyet gösteren çevre platformunun üyeleri Antakya Gazeteciler Cemiyeti binasında bir basın toplantısı düzenleyerek, son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘ÇEVRE TALANI YAPILACAK’

Platform adına açıklama yapan Adil Nuran, “Rüzgâr enerji santrallerinin yaşam, tarım, sit ve turizm alanlarının içine konumlandırılmasına karşıyız. İlimizin başlıca tarihi miraslarından biri sayılan ve dünyanın gözde ziyaret merkezi olabilecek düzeydeki 20 bin metre kare alan üzerine kurulu St. Simon  Manastırı'nın 150 metre yakınına trübün kurulması bir katliamdır. Binlerce yıllık kültür ve tarihin tahrip edilmesi, sit alanlarımızın bağrına kadar böyle yapıların sokulması kabul edilemez” dedi.

BÖLGE TARIMI DA TEHLİKEDE

Bölgenin en verimli ve zengin biyo çeşitliliğe sahip tarım arazilerinin bulunduğu yerleşkede yaşatılmaya çalışılan organik tarımın, tarım arazilerinin üzerine konumlandırılmak istenen rüzgâr tribünleriyle tehlike düşeceğine dikkat çeken platfor sözcüsü sözlerini şöyle sürdürdü:

"Enerji şirketlerinin kendilerine ait haritalarına baktığımızda kurulacak türbinlerin yüzde 95'inin verimli tarım arazileri ile Turizm geleceği olan elverişli yerlerde konulması planlandığı görülüyor. Yapılmak istenen rüzgâr santrallerinden elde edilecek elektriğin nakil hatlarının yayacağı elektromanyetik dalgaların insan ve çevre üzerindeki etkilerinin yaşamı olumsuz yönde etkilediği bilimsel olarak aşikârdır. Bu yüzden yaşam alanlarımızın, turizm ve tarım değeri olan arazilerimizi mahvedecek olan enerji tekellerinin, ilçemizi pervane çöplüğüne getirmesine, izin vermeyeceğimizi ilan ediyoruz!”