'Samsun- Ceyhan İçin Paramızı Hazırladık'

Uzun süredir tartışmalara konu olan Samsun- Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'nde imzaların tamamlanmasının ardından bir açıklama yapan Çalık Grubu İcra Kurulu Başkan Erdal Çelik, "Çalık Enerji olarak 2004 Mart ayında yaptığımız Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi'ne ilişkin lisans başvurumuza Bakanlar Kurulu tarafından onay verilmesi sevindirici oldu. Orta Asya ve Hazar Havzası petrol kaynaklarının Türkiye üzerinden dünya pazarlarına çıkmasına olanak sağlayacak olan Samsun- Ceyhan Boru Hattı Projesi ile Rus ve Kazak petrollerinin boğazları
tehdit etmeden Akdeniz'e taşınması mümkün olacak" dedi.

Yaklaşık 1 milyar dolara mal olacak olan Samsun- Ceyhan için gerekli olan finansmanı şimdiden sağladıklarını kaydeden Çelik, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayından sonra söz konusu projeye yönelik çalışmaların başlayacağını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti.

"Bu proje İstanbul ve Boğazlar için giderek artan bir tehlike haline gelen petrol tankerlerinin yarattığı yoğun trafiğin azaltılmasında da etkili olacak. Bu projeyi Türkiye'nin ve İstanbul'un projesi olarak görüyoruz."

Tek görüşme ENI ile değil
Bu hattın Türkiye için süreklilik arz eden bir gelir kaynağı olacağını savunan Çelik, Ceyhan'ın da dünyanın en önemli ham petrol dağıtım üslerinden biri haline geleceğinin altını çizdi. Erdal Çelik, İtalyan merkezli ENI ile bu projedeki işbirliklerinin devam ettiklerine dikkat çekerek, "Ayrıca projede yer alabileceği düşünülen diğer bazı şirketlerle de görüşmelerimiz sürüyor. Çalık Enerji projenin hayata geçirilmesi için gerekli olabilecek finansmanı şimdiden sağlamış durumda. Böylesi projelerde hattın yapımından çok hattın içinin doldurulması önemli. Samsun-Ceyhan Botu Hattı'nın içinin doldurulması da önemli ölçüde güvence altında. Amacımız, yasal onayların tamamlanmasını takiben en geç iki sene içinde projeyi tamamlamak" diye konuştu.