Doğal Sit Alanı Seyfe Gölü Kurudu

Çevre ve Orman İl Müdürü Reşat Karaca, DSİ’nin taşkınları önlemek için açtığı drenaj kanallarının göle zarar verdiğini anlatarak, “Zamanla yeraltı sularının çekilmesi ile bölgedeki sular azaldı. Kalan su da kanalların içine çekildi.” dedi. Karaca, DSİ’nin bir an önce göle su takviyesinde bulunması gerektiğini söyledi.

Seyfe Köyü Muhtarı Fuat Topçu da, gölün kuruması nedeniyle ürünlerden eskisi gibi verim alamadıklarını ifade etti. DSİ 12. Bölge Müdürü Sedat Özpınar ise 1994’ten beri gölün kurtarılması için çalıştıklarına dikkat çekti. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın desteği bir proje yürüttüklerini açıklayan Özpınar, “Geçmişte Seyfe kaynağı üzerine içme suyu tesisi, Horla kaynağına ise 3,5 milyon metreküp kapasiteli gölet kurulmuş. Bu nedenle kuraklık yaşandığını görünce proje geliştirdik.” dedi.

Göl, 26 Ağustos 1990’da koruma altına alınarak, Kuş Cenneti ilan edilmişti. Avrupa, Asya ve Afrika kıtaları arasında iki kuş göç yolu üzerinde bulunan göl, kuruduğu için 100 bine yakın kuş, bölgeyi terk etti. Yöredeki flamingoların Hirfanlı Baraj Gölü'nde konakladığı öğrenildi.