"Samsun-Ceyhan Güzergahı Ünye'ye Kaydırıldı"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın Samsun-Ceyhan güzergahının başlangıcının Samsun'dan Ünye'ye kaydırıldığını, seçilen yeni güzergahın eskiye göre 100 kilometre daha kısa olacağını bildirdi. MHP Hatay Milletvekili Süleyman Turan Çirkin'in, "Samsun-Ceyhan petrol boru hattının inşasına" ilişkin yazılı soru önergesini cevaplandıran Güler, projenin 2010 yılında işletmeye alınmasının planlandığını belirtti.
 
Başlangıç ve bitiş noktaları itibariyle seçilen yeni güzergahın mevcut güzergaha göre, 100 kilometre daha kısa olacağına işaret eden Bakan Güler, "Güzergah değişikliği yatırım planında olumsuz bir değişiklik ortaya çıkarmamıştır, aksine liman, boşaltma ve yükleme terminali, depolama tesisi, pompa istasyonları ve diğer gerekli tesislerin konuşlanacağı alanlar yönünden daha uygundur" dedi.
 
Güler, hattın belirli bir noktadan sonra Bakü-Tiflis-Ceyhan hattına paralel bir güzergah izlemesi nedeniyle olabilecek olumsuz çevresel etkilerin bertaraf edilmesi ve hat güvenliğinin sağlanması yönünden tercih edildiğinden ham petrol boru hattı güzergahının başlangıcının, Samsun'dan Ünye'ye kaydırıldığını vurguladı.
 
Bakan Güler, Limanlar Kanunu'nda belirtilen hususlara ait gerekli izinler alınmadan önce boru hattı ile ilgili hiçbir inşaat faaliyetine başlanamayacağına dikkat çekerek, "Temel atımından sonra inşaata ne zaman başlanılacağı ile ilgili bir hüküm ve taahhüt bulunmamaktadır"dedi.