Sanal Mimarlık Müzesi ICAM Üyesi



Yapı-Endüstri Merkezi tarafından sanal ortamda oluşturulan Mimarlık Müzesi, Uluslararası Mimarlık Müzeleri Konfederasyonu –ICAM (International Confederation of Architectural Museums) üyeliğine kabul edildi.

Dünya çapında mimarlık müzeleri, mimarlık merkezleri ve koleksiyonlarının en üst düzeyde örgütü olan ICAM, mimarlık belgelerinin korunması, yapılı çevrenin kalitesinin yükseltilmesi ve korunması, geleceğe yönelik uygulamalara ışık tutacak biçimde mimarlık tarihi araştırmalarının desteklenmesi, kamunun mimarlığa duyduğu ilginin teşvik edilmesini ve üyeleri arasında bilgi ve profesyonel deneyim alışverişini amaçlıyor. Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM’a (International Council of Museums) bağlı bir örgüt olan ICAM ayrıca Uluslararası Arşivler Konseyi ICA (International Council on Archives) ile de özel ilişki yürütüyor. 1979 yılında kurulan ICAM’ın günümüzde aralarında Architekturzentrum Wien, Deutsches Architecture Museum (DAM), Vitra Design Museum, Benaki Müzesi, Frank Lloyd Wright Arşivleri, MOMA gibi dünyaca ünlü müze ve arşivlerin de yer aldığı 120’yi aşkın üyesi bulunuyor.

Mimarlık belgelerini koruma ve sergileme alanında çalışan profesyoneller için bir ortak forum oluşturan ICAM, üyeleri arasında sergiler, yayınlar, belgeler, mimarlık ve müzecilik alanında bilgi alışverişine olanak yaratıyor. İki yılda bir düzenlenen konferanslar bu yöndeki en önemli etkinliklerden birini oluşturuyor. Haziran ayında Atina’da yapılacak olan 2006 Atina Konferansı’nda sanal Mimarlık Müzesi projesini anlatan bir bildiri de sunulacak.

www.mimarlıkmuzesi.org adresinde Türkçe, www.archmuseum.org adresinde İngilizce yayımlanan sanal Mimarlık Müzesi 2004 yılı başında ilk sergisini açtı. Bugüne kadar müzede açılan 16 sergide Sedad Çetintaş rölöveleri ve Vedad Tek arşivi de dahil olmak üzere binlerce belge, fotoğraf ve çizim yer aldı. Türk ve dünya mimarlığının önemli kişi ve yapılarına ilişkin bu belgeler gerçek müzecilik anlayışıyla derlendi, yayına hazırlandı ve Türk mimarlığına yönelik kapsamlı bir dijital arşivin ilk ciddi adımları atıldı. Sanal mimarlık Müzesi, Türk mimarlığının yurtdışında tanınması açısından da çok önemli bir rol üstlenirken aynı zamanda dünya mimarlığının ürünlerine yer vermeyi sürdürüyor. Şubat ayında Finlandiya Mimarlık Müzesi’nin ilk kez 2004 yılında Venedik Mimarlık Bienali’nde sergilediği, daha sonra çeşitli ülkelere, geçtiğimiz aylarda da Türkiye’ye gelen “Ahşaptan Mimarlığa” başlıklı sergi sanal Mimarlık Müzesi’nde açılıyor.