Sanata Sabotaj



 

 

 

 

 

 

60 yıllık geçmişiyle Türkiye’nin en eski sanat kuruluşları arasında yer alan "Sanat Kurumu"nun kullandığı Gençlik Parkı içerisindeki binanın sahne bölümü yakıldı ve camları kırıldı. Son beş ay içinde de altı hırsızlık olayı ile karşılaşan Kurumun Başkanı İlker Çetin, "Saldırı, sanata yönelikse sahneye yöneleceklerdir" dedi.

Pazar gecesi gerçekleşen sabotajı, Sanat Kurumu yetkilileri emniyet güçlerine haber verdi. Camları kırılan ve kapısı da levye ile açılan kurumun sadece sahnesinin yakılması dikkat çekti. Sahne önünde bulunan yaklaşık yarım yüzyıllık Alman yapımı Bechstein marka piyano da yangından büyük zarar gördü. Sanat Kurumu yetkilileri binaya geldiğinde sahnenin üzerinde benzin bidonu duruyordu.

"Korunan Bina" statüsündeki yapının yaklaşık 70 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Daha önce park içerisinde Göl Gazinosu olarak kullanılan yapı, daha sonra Ankara, Altındağ ve Çankaya Belediyeleri’nce nikah salonu olarak hizmet verdi. Bina 1994 yılında ise Milli Komite’nin aldığı kararla Sanat Kurumu’nun kullanımına tahsis edildi.

Belediye 'tahliye' istiyor

Bina, kuruma tahsisinden itibaren Ankara Büyükşehir Belediyesi ile sanat kuruluşunu da sürekli olarak karşı karşıya getirdi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, Belediye Encümeninin aldığı kararla binanın kendilerine ait olduğunu iddia ederken, Sanat Kurumu da Milli Komite’nin kendilerine tahsis ettiğini ve yalnızca Kültür Bakanlığı’nın istemesi takdirinde tahliye olabileceklerini savundu. İki kurum arasındaki dava süreci halen devam ediyor.

Sanat Kurumu, binayı Belediye’nin Gençlik Parkını baştan aşağı yenilemesi nedeniyle uzun zamandır kullanamıyordu. İnşaat halinde olan Park’ta binanın elektriği, suyu ve telekomünikasyon bağlantıları kesilmişti. Bu nedenle sabotaj da geç farkedilebildi.