Sanatçı Ordusu



İtalya’da 1 milyon sanatçı ve sanat emekçisi, Berlusconi hükümetinin özellikle sinema ve tiyatroyu hedef alan ekonomik kesintilerini Roma’da düzenlenen büyük bir gösteriyle protesto etti. Prodi hükümeti döneminde devlet bütçesinde kültüre 511 milyon Avro ayrılmıştı, ancak Berlusconi hükümeti döneminde 131 milyon Avro tutarında bir kesintiye gidilerek kültür için ayrılan bütçe 380 milyon Avro’yla sınırlandırıldı.

Venedik tehlikede

Tiyatro ve sinema yönetmenlerinden set işçilerine, ışıkçılardan dansçılara ve müzisyenlere kadar sanat dünyasının farklı kollarından 1 milyon kişinin kaygılarını dile getirdiği gösteride hükümeti uyarmak adına Eylül 2009’da gerçekleşecek Venedik Film Festivali’nin boykot edilmesi de önerildi. Sinema Prodüktörleri Derneği’nin getirdiği bu öneri sanat dünyasını ikiye böldü.

Bir grup sanatçı ve sanat emekçisi festivalin İtalya’daki kültür yaşamı açısından önemine dikkat çekerek devam etmesi gerektiğini savunurken, bir başka grup, hükümeti uyarmak adına festivalin boykot edilmesinde ısrarcı oldu.

‘Boykota karşıyız’

30 Temmuz’da programı açıklanacak Venedik Film Festivali’nin yöneticisi Marco Muller, “Bütçe kesintisinin mağdurlarından olsak da festivalin bütünüyle boykot edilmesine karşıyız. Festival süresince tepki vermek adına çeşitli gösterilerin düzenlenmesinden yanayız” dedi.?

Yatırım yapan da var

Emiglia Romagna Tiyatroları Derneği’nin başkanı Maurizio Roi, krize karşı gerek ABD’nin gerekse birçok Avrupa ülkesinin kültüre yatırım yaptığına, İtalya’da ise hükümetin sembolik düzeyde kalan kültür bütçesini daha da kıstığını vurguladı.