Sanatla Dövülen Çelik



Kemerlerin her biri beş ton ağırlığında ve 4 buçuk metre yüksekliğinde. Bernar Venet, eserlerini milimi milimine yerine oturtuyor.

"Sen biraz buraya, sen de buraya it. İşte şimdi oldu."

Venet, işini sezgileriyle yönetiyor, taslak kullanmıyor.

"Böyle bir enstalâsyonu yerine yerleştirmek sanıldığından da zordur. Böylesini ilk kez yapıyorum. Şimdiye kadar hep üç ya da dört kemer dikiyorduk.”

'Hiçbir şeyi sembolize etmiyor'

Marsilya'da bu kez çelikten 12 eğri figür sergiliyor. Teması, 'Düzensizlik'.

"Hiçbir anlamı yok ve hiçbir şeyi de sembolize etmiyor. Neyi başardığımı gösteren heykeller yapıyorum. Kendimi tekrarlamamaya çalışıyorum. Aksine varyasyonlarla temayı genişletiyorum”.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Venet, önce küçük modeller hazırlıyor. Devasa çelik figürleri Macaristan'da yaptırıyor. Kavis eğrilerinde geometrik formül kullanmıyor. Tesadüfe bırakıyor.

"İşimin bir parçası olarak eğriler, farklı açılar, düz ve sonsuz hatlar kullanıyorum. Çalışmalarımın teorik yanları da bulunuyor. Bu çalışmayla mesela aşinası olduğumuz günümüzün heykelcilik anlayışından nasıl ayrılabileceğimi deniyorum".

Bernar Venet, 1989 yılında Fransa'nın güneyinde bulunan Le Muy'deki bu eski değirmeni ve beş hektarlık araziyi satın almış. Kimi zaman burada kimi zaman da ikinci memleketi olan New York'ta yaşıyor.

1960 yılların ortalarından itibaren resimlerine minimalist akımın etkisiyle matematik, rakam ve denklemleri temel almaya başladı.

"Gerçek bir sanatçının görevi nedir? Sanat tarihinde yapılan, söylenen ve resmedilen her şeyin sorgulanması lazım. Bu resimlerden önce sanat ya şekilci ya da soyuttu. Aklıma, henüz araştırılmamış ama son derece ilginç bir alana el atmak geldi".

Çizgi, Bernar Venet'in resimlerinde öne çıktı. Çizgiyi tuvalden çıkarıp, ahşap ve çeliğe uyarladı. 1980'li yıllarda kavis şeklinde, dairevi ve düz enstalâsyonlarına aktardı. 1977 yılında Kassel kentindeki Documenta'ya, bir yıl sonra da Venedig Bienaline davet edildi.

Güncel çalışmalarından biri; düz çizgi, eğri ve açılardan oluşan bir karmaşa.

Figürleri dünya metropollerinde

Heykelleri, New York, Hong Kong ya da Berlin gibi metropollerde sergileniyor. Uluslararası müze ve özel koleksiyonlarda da teşhir ediliyor. 72 yaşındaki sanatçı, geçen Mart ayında ünlü Julio Gonzales ödülüne layık görüldü.

"Benden önce bu ödülü alan sanatçılar kimler? Rauschenberg, Cy Twombly, Jasper Johns, Soulages, Chillida, Anish Kapoor… Hepsi büyük ve uluslararası yıldızlar. Bu ödül ruhumu okşadı, evet çok gururluyum".

Venet geçen yıl özel bir Bugatti marka spor otomobili sanat eserine dönüştürdü. Cilaladı ve içini iyi bir motorun gücünü hesaplayan denklemlerle işledi.

"Yaşayan bir sanatçıyken başarı kazanmak çok güzel. Bu harika ama önemli olan tarih yazabilecek misiniz, iki yüz yıl sonra da takdir görecek misiniz? Bunun için çalışıyorum. Başarı göreceli bir şey".

Marsilya Palais du Pharo'daki enstalasyonu, ekim sonuna kadar sergilenecek.

Venet, bir eserini tamamlamadan yenileri için teklif alıyor. Çelikten dev yapıtlarına yeniden düzen verebilmesi için.