Sanayi Ciro Endeksi Haziran Sonuçları Açıklandı



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran 2011 dönemine ilişkin 'Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri'ni yayımladı. Buna göre, Sanayi Üretim Anketi kapsamında yer alan imalat sanayi ile madencilik ve taşocakçılığı kısımlarında bulunan iş yerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksi, Haziran ayında, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,4, bir önceki aya göre ise yüzde 4,8 artış gösterdi.
    
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı endeksi yüzde 28,6, imalat sanayi endeksi ise yüzde 26,3 artış kaydetti.
    
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Haziran ayında en yüksek artış yüzde 58,4 ile enerjide görüldü.
    
İmalat sanayi alt sektörlerinin Haziran ayında, 2010 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artışın yüzde 64,1 kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında gerçekleştirildiği görüldü. Bunu yüzde 40,7 ile ana metal sanayi takip etti.
    
Sipariş endeksi
    
Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, imalat sanayi kısmında sipariş ile çalışan faaliyetlerde bulunan ve Sanayi Üretim Anketi'nin kapsamına giren iş yerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Sipariş Endeksi de Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31,6, bir önceki aya göre de yüzde 4,6 artış gösterdi.
    
Sipariş Endeksinin Haziran ayında, 2010 yılının aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranı yüzde 92,4 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünleri imalatında gerçekleştiği görüldü. Bunu yüzde 77,9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.