Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri Artıyor



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim 2011 dönemine ilişkin 'Sanayi Ciro ve Sipariş Endeksleri'ni yayımladı. Buna göre, Sanayi Üretim Anketi kapsamında yer alan imalat sanayi ile madencilik ve taş ocakçılığı kısımlarında bulunan iş yerlerinden 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Ciro Endeksi, Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,8, bir önceki aya göre de yüzde 5,8 artış gösterdi.
    
Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Ekim ayında, geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taş ocakçılığı endeksi yüzde 36,8, imalat sanayi endeksi ise yüzde 34,7 artış kaydetti.
    
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre Ekim ayında en yüksek artış yüzde 45 ile enerjide görüldü.
İmalat sanayi alt sektörlerinin Ekim ayında, 2010 yılının aynı ayına göre yüzde değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artışın yüzde 190,7 ile makine ve ekipman kurulumu ve onarımında gerçekleştirildiği görüldü. Bunu yüzde 131,2 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı izledi.
    
Sipariş endeksi de yüzde 33,8 arttı
    
Avrupa Birliği düzenlemelerine göre, imalat sanayi kısmında siparişle çalışan faaliyetlerde bulunan ve Sanayi Üretim Anketi'nin kapsamına giren iş yerlerinden, 2005=100 temel yıllı oluşturulan Sanayi Sipariş Endeksi de Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33,8, bir önceki aya göre de yüzde 5,3 arttı. Sipariş Endeksinin Ekim ayında, 2010 yılının aynı ayına göre değişim oranları incelendiğinde, en yüksek artış oranı yüzde 93,8 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Bunu yüzde 52,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı takip etti.