Sanayi Hızlandı, Elektrik Tüketiminde Artış Başladı



Elektrik tüketiminde mayıs ayında başlayan canlanma haziran ayında da devam etti. Haziran ayının ilk 20 gününde elektrik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 arttı. Yetkililer havaların ısınmasıyla birlikte tüketimin daha da artacağını belirtti

Krizin etkilerini üzerinden silmeye çalışan sanayi üretimindeki gelişme elektrik tüketim rakamlarında da kendini gösterdi. Küresel piyasaların ateşinin yükseldiği 2008’de düşüşe geçen elektrik tüketimi mayısta tekrar artışa geçti.

Türkiye Elektrik Taahhüt A.Ş. (TEAŞ) verilerine göre 2009 yılı Mayıs ayında 15 milyar 297,7 milyon kilovatsaat olan elektrik tüketimi, bu yılın aynı ayında 16 milyar 672,1 milyon kWh düzeyine çıktı. Haziran ayının ilk 20 günlük döneminde ise 11 milyar 400 milyon kilovat ile geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8.3 oranında daha fazla elektrik tüketildi.

‘Kesinti olmaz’

TEİAŞ’ın 2010 yılı öngörüsüne göre haziran ayının sonunda elektrik tüketiminin 16 milyar kilovat saatin üzerinde olması bekleniyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri, elektrik tüketiminde kıpırdanma olduğunu, ancak krizin söz konusu olmayacağının altını çizdi. Geçtiğimiz yıllarda elektrik üretimi ile tüketiminin bıçak sırtı bir dengede olması nedeniyle 2010 yılında elektrik kesintileri bekleniyordu.

‘Üretim yavaşlayabilir’

Enerji Bakanlığı yetkilileri önümüzdeki dönemde elektrik tüketiminin daha da artması bekliyor. Yetkililer, “ Havanın ısınması ile elektrik tüketiminde daha da artış olmasını bekliyoruz.

Ayrıca sanayi rakamlarında da gözle görülür bir artış var” dedi. Elektrik tüketimindeki artışın önümüzdeki dönemde ekonominin düzelmesiyle bir raya oturacağını belirtilirken, elektrik sektöründeki yatırımcılar bürokratik engellerin ortadan kalkmaması durumunda yapılan lisans başvurularının öteleneceğine dikkat çekildi. Ayrıca sektör temsilcileri yenilenebilir enerji ile ilgili destek içeren kanuni düzenlemenin bir an önce yasalaşmaması durumunda gerek rüzgâr, gerekse güneş gibi enerji yatırımlarının beklenenin altında olacağının altını çiziyor.

Sanayide kapasite kullanımı arttı

İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre 6.8 puan, bir önceki aya göre ise 0.2 puan artarak yüzde 73.6 seviyesinde gerçekleşti. Böylece kapasite kullanım oranı son yedi aydır aralıksız artmış oldu.

Artış trendi devam ediyor

İmalat sanayinde kapasite kullanımı  2009 yılının mart ayında yüzde 59.2 ile dip yaparken, daha sonraki aylarda yükseliş eğilimine girmişti. Geçen yılın nisan ayında yüzde 60.3, mayısta yüzde 64.2, haziranda yüzde 66.8, temmuzda yüzde 67.4, ağustosta yüzde 68.2’e çıkan kapasite kullanım oranı eylülde yüzde 67.5 seviyesine gerilemişti. Eylül’den sonra yeniden artış trendine giren kapasite kullanımı ekimde yüzde 68’e, kasımda yüzde 69.2’a yükseldi. Yılın son ayında ise kapasite kullanımı yüzde 67.6 olmuştu. 2010’un ilk ayında 67.8 olan kapasite kullanım oranı şubatta değişmedi.  martta yüzde 67.9 olarak gerçekleşen kapasite kullanımı, nisanda yüzde 72.2, Mayısta ise yüzde 73.4 oldu.