Sanayi İthalata Teslim



Birgün Gazetesi'nin haberine göre, TMMOB Makina Mühendisleri Odası’nın, Oda danışmanı iktisatçı-yazar Mustafa Sönmez’e yaptırdığı “Sanayinin Sorunları ve Analizleri” araştırmalarının üçüncüsünde sanayinin dış ticaret ilişkisi araştırıldı ve  sanayinin ithalata teslim olduğu sonucuna varıldı.

Sanayinin ithalata bağımlılığının artmasını AKP iktidarında izlenen düşük kur politikasının en önemli sonuçlarından biri olarak niteleyen raporda “Aşırı değerli kur siyaseti, üretimin her alanında dışa bağımlılığı pekiştirmiş, borçlanmayı özendirmiş, üretim yerine ithalatı cazip hale getirmiştir” denildi. 

Rapor, uygulanan ekonomi politikalarının başta sanayi ve tarım olmak üzere üretim alanlarında yarattığı tahribatları, yerli üretim ve istihdam üzerindeki olumsuz sonuçlarını ortaya koydu. Bu alanlardaki gerileme nedeniyle inşaat sektörü ve dış rekabete kapalı hizmet sektörlerine yönelen sermayenin üretkenlikten hızla uzaklaştığı gerçeğinin altını çizen rapor, Türkiye ekonomisinin AKP iktidarı eliyle ihracatçı bir ekonomi olma trenini çoktan kaçırdığına, cari açığı daraltma hatta cari fazla verebilen bir ekonomi olma ihtimalinin çoktan yitirildiğine vurgu yapıyor ve  geriye kalanın tasarruf sağlamayan, borçlanmaya dayalı inşaat veya müteahhitlik işlerinin olduğu, bu sayede dış kaynak bağımlılığının gün geçtikçe daha da derinleştiği belirtildi.

Bağımlılık

Raporun bazı sonuçları şöyle; Türkiye`nin son 5 yılı analiz edildiğinde, sanayinin ithalatının ihracatından daha hızlı arttığı ve bu anlamda dışa bağımlılığının daha da hızlandığı görülüyor. Beş yıllık ortalamalar alındığında ihracatın yıllık artışı yüzde 9`da kalırken ithalattaki yıllık artış yüzde 12`yi bulmaktadır. Başka bir deyişle ihracat 3 arttıkça, ithalat 4 artmaktadır. Dış ticaret açığında 5 yılın ortalama artışı ise yüzde 22`yi bulmuştur. Beş yıl ortalaması olarak ihracatın ithalatı karşılama oranı ancak yüzde 61`dir.

Net ithalatçı sektörlerden başı enerji, kimya ve makine-teçhizat sanayi çekerken net ihracatçılar gıda, giyim-tekstil ve cam-seramik sanayiinden oluşuyor.