Sanayi Üretimi, Haziran Ayında, Geçen Yılın Aynı Ayına Göre Yüzde 6,7 Arttı



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Buna göre, sanayi üretim endeksi, 2011 yılı Haziran ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,7 arttı. Geçen yıl Haziran ayına göre, imalat sanayi endeksinde yüzde 7,5, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde yüzde 4,0 artış kaydedilirken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yüzde 2,2 azalma oldu.

Sanayi üretiminde, Mayıs ayına göre ise yüzde 1,1 artış kaydedildi. Madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe aylık artış yüzde 5,7 olurken; imalat sanayinde yüzde 0,7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 2,5 düzeyinde gerçekleşti.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endeks hesaplamasına göre ise aylık üretim, Mayıs ayına göre yüzde 0,9 geriledi. Madencilik ve taşocakçılığı üretiminde önceki ayı göre yüzde 2,6, imalat sanayinde yüzde 1 gerileme olurken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe 0,4 artış kaydedildi.

Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Haziran'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,9 arttı. İmalat sanayinde bu artış yüzde 7,7 düzeyinde gerçekleşirken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe yüzde 4 oldu. Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe ise yüzde 2,2 düşüş görüldü.

İmalat sanayiinde en yüksek artış mobilya sektöründe

İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında, haziran itibariyle yıllık üretim artışında ilk sırayı yüzde 28,1 ile mobilya sektörü aldı. Bu sektörü, yüzde 25,6 ile deri ve ilgili ürünlerin üretimi, yüzde 23,8 ile başka yerde sınıflandırılmamış makina ve ekipman üretimi izledi.

Bu dönemde, fabrikasyon metal ürünleri üretiminde yüzde 17,6, gıda ürünleri imalatında yüzde 13,8, kauçuk ve plastik ürünleri üretiminde yüzde 13,6, motorlu kara taşıtı treyler ve yarı treyler üretiminde yüzde 13,1, bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünlerin üretiminde yüzde 10,7 üretim artışı kaydedildi.

Haziran'da, geçen yılın aynı dönemine göre, diğer ulaşım araçlarının üretiminde yüzde 39,1, ''diğer imalatlar'' adı altında izlenen sanayi üretiminde ise yüzde 10,1 düşüş oldu.

Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe haziran ayı itibariyle yıllık 2,2 azalma olurken, alt sektörlerden ham petrol ve doğalgaz çıkarma sektöründe üretim düşüşü yüzde 8,9 düzeyinde gerçekleşti.