Sanayi Üretimi Temmuz'da Arttı



Buna göre, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1,7 azaldı; imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 8,2 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,4, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi de bir önceki aya göre yüzde 1,7 oranında arttı.

Ana sanayi grupları sınıflamasında toplam sanayi endeksindeki yıllık artış yüzde 3,4, aylık artış yüzde 0,2 oldu. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksinde yıllık bazda yüzde 1,7 azalış, aylık bazda ise yüzde 1,2 oranında artış olduğu görüldü. İmalat sanayi endeksi Temmuz'da geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3 artarken, geçen aya göre yüzde 1,7 azaldı.
    
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, Temmuz'da yıllık bazda en yüksek artış yüzde 8,2 ile elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde oldu. Söz konusu sektörde, aylık bazdaki artış ise yüzde 13,7 olarak hesaplandı. Söz konusu dönemde, yıllık bazda ara malı imalatı endeksi yüzde 3,7, dayanıksız tüketim malı imalatı endeksi yüzde 9, enerji endeksi yüzde 5,6 arttı. Dayanıklı tüketim malı imalatı endeksi yüzde 3,5 ve sermaye malı imalatı yüzde 4,1 oranında azaldı.