Sanayi Üretiminde Artış



Sanayi üretimi 2011 yılının Kasım ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,4 arttı. Sanayi üretimi aylık bazda değerlendirildiğinde ise bir önceki aya göre yüzde 8,6 azalış gösterdi.
    
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 yılı Kasım ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı.
Buna göre, Kasım'da 2010 yılının Kasım ayına göre, sanayinin alt sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2,9, imalat sanayinde yüzde 7,6, elektrik, gaz, buhar, iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektöründe de yüzde 16,9 artış görüldü. Takvim etkisinden arındırılmış endeks, Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 arttı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise Kasım'da bir önceki aya göre yüzde 2,5 azalış kaydetti.
    
En yüksek artış dayanıklı tüketim malı imalatında
    
Ana Sanayi Grupları Sınıflamasına göre, Kasım'da bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 19,5 ile dayanıklı tüketim malı imalatında kaydedildi. Bunu, yüzde 15,9 ile sermaye malı imalatı, yüzde 10,9 ile enerji, yüzde 5,3 ile ara malı imalatı ve yüzde 5 ile dayanıksız tüketim malı imalatı izledi.
    
İmalat sanayi alt sektörlerine bakıldığında artışta ilk sırayı yüzde 101,2 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı aldı.
Bunu, yüzde 54,8 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 32 ile mobilya hariç ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı takip etti. Kasım'da diğer imalatlarda yüzde 24,5, makina ve teçhizat hariç fabrikasyon metal ürünleri imalatında yüzde 17,7, elektrikli teçhizat imalatında yüzde 16,2 artış kaydedildi.
    
Bu dönemde en fazla üretim azalışı yüzde 15,1 ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatında da bu dönemde yüzde 4'lük azalış yaşandı.