Sanayicide Demir Fiyatı Tedirginliği



Otomotivden inşaata kadar birçok enflasyon kalemi üzerinde yukarı yönlü baskı yaratacak demir cevherindeki yeni fiyatlama sistemi, hem sanayicileri hem de ekonomistleri ayağa kaldırdı. Sanayiciler, çeyrek dönemlik fiyatlama sistemi ile maliyetlerinin aşırı yükseleceğinden, ekonomistler ise küresel enflasyonun körükleneceğinden endişe ediyor.

Demir cevheri üreticilerinin 3 aylık referans fiyat belirleme kararı ise en çok kendilerine yarayacak. Özellikle 3 büyükler olarak bilinen Vale, BHP Billiton ile Rio Tinto'nun 2010 yılında ciddi bir kâr patlaması yaşaması bekleniyor. Uzmanlara göre her bir çelik şirketi bu yıl yeni sistem sayesinde ortalama 5 milyar dolar daha fazla kâr edecek. BHP şubat ayında yaptığı bir hesaplamada, ton fiyatındaki 1 dolarlık değişimin bile 2010'da 80 milyon dolar daha fazla kâr elde etmesini sağlayacağını belirtmişti. Yeni anlaşma sayesinde ise bu kâr artışı kat be kat büyüyebilir.
 
Takas piyasası 200 milyar dolara çıkacak

Rio Tinto da yaptığı hesaplamalarda, 2009'daki fiyattan yüzde 10 daha yüksek bir fiyata anlaşması halinde 638 milyon dolar daha fazla kâr edeceğini öngörmüştü. Bu son anlaşma ile tahmin edildiği gibi fiyatlar ikiye katlanırsa, Rio'nun 2010 kârında 6.38 milyar dolarlık bir artış olması bekleniyor. Öte yandan yeni referans fiyat sistemi piyasa oyuncularının da iştahını açtı. Bankalar ve broker şirketleri, demir cevheri takas piyasasına yüklenmeye hazırlanıyor. Demir cevheri takas piyasasının ise bu anlaşma sayesinde yüzde 20 ila 50 arasında büyümesi bekleniyor. Demir cevheri takas piyasasının şu andaki büyüklüğü 300 milyon dolar civarında. Tahminler ise pazarın 2020 yılında 200 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı yönünde.

Bu arada, salı günü yapılan anlaşma sonrasında çelik şirketlerinin hisse senetlerinde görülen kayıplar da dikkat çekti. Frankfurt Borsası'nda işlem gören Alman çelik devi Tyhssen Krump'un hisseleri 26.40 eurodan 25.19 euroya kadar düştü. Aynı borsada işlem gören bir diğer Alman çelikçi Salzgitter'in hisseleri de bir günde 69.8 eurodan 68 euroya geriledi. New York Borsası'nda (NYSE) işlem gören dünyanın en büyük çelik şirketi ArcelorMittal de anlaşmadan olumsuz etkilendi. ArcelorMittal'in hisseleri 44.6 dolar seviyesinden 43.48 dolar seviyesine kadar geriledi. 
 
Tüm merkezlerden fiyat artışı haberleri geliyor

- ABD ile Avrupa'daki levha fiyatları 12 ayın zirvesine yükseldi.
- Koreli şirket Posco, ostenitik ve ferritik paslanmaz sıcak sac ve soğuk sac yerel fiyatlarını nisan teslimatları için yükseltti.
- Güneydoğu Asya'daki ticari kalite sıcak sac ticari işlem fiyatları 680-700 dolar/ton cfr'ye yükseldi.
- Pazarın önemli aktörlerden Polonya'daki inşaat demiri fiyatları şubatın ilk haftasından bu yana toplam yaklaşık 80 euro/ton artış gerçekleşti.
- Türkiye boru ihracat fiyatları sıcak saca paralel olarak yukarı yönlü ilerleyişini sürdürüyor.
 
Eurofer'den yeni kontrata sert tepki

Avrupa'nın çelik sanayii örgütü Eurofer, ekonomik toparlanmaya zarar vereceği gerekçesiyle Avrupa Birliği'nin düzenleyici kurumlarının demir cevheri piyasasındaki haksız rekabet ve aşırı fiyatlandırmaya engel olmasını istedi. Eurofer dün yaptığı bir yazılı açıklamada, dünya pazarının neredeyse dörtte üçünü kontrol altında bulunduran üç şirketin hâkimiyetinin demir cevheri pazarında dengesiz fiyatlama gücü sağladığını ve piyasada yüksek düzeyde konsantrasyon oluşturduğunu belirtti. Eurofer açıklamasında, "Demir cevheri AB'nin en önemli değer zincirinin temelini oluşturuyor. Demir cevherine ekonomik erişimin haksız fiyatlandırma yoluyla engellenmesinin sonucunda Avrupa'nın çelik üretimi tehlike altında kalırsa; bu, son derece ciddi sonuçlar doğurabilir" denildi.