Sanayiciler ‘Rüzgâra’ Yöneldi



Yerli sanayiciler, rüzgâr enerjisinde sanayi devrimini gerçekleştirmek için bir araya geldi... Geçen yıl Rüzgâr Enerjisi Teknoloji Platformu kuran sanayiciler, geçen hafta bir Arama Konferansı yaptılar. Bu konferansta, ortak akıl olarak MİLRES projesi doğdu: Milli Rüzgâr Enerjisi Santralı. Hayır, bu bir sıradan girişim değil. İlk ulusal rüzgâr türbinini 2004 yılında üretme kararı aldılar. Üstelik en gelişkin teknolojileri de üreterek... Projenin içinde ülkemizin önemli sanayicileri ve yenilikçi şirketleri var: Akenerji Elektrik, Aksa Akrilik, Borusan, Çimtaş, Demirer, Hacı Ömer Sabancı, Heksagon, Sabancı Üniversitesi, Siemens, Türkiye Sinai Kalkınma Bankası, Vestas... Vestas, ülkemizde rüzgâr türbini üreten ve dünya çapında bir Danimarka şirketi. Siemens de Türkiye’de rüzgâr türbini üretimini düşünüyor, ama bu platforma da destek veriyor. Katılımcılar herkesin kazanacağı bir işbirliği planı içinde...

MİLRES’in önemli bir özelliği de özel sektör girişimi olması. Buna karşılık örneğin Milli Savunma Sanayi girişimi ise esas olarak devletin desteğinde gerçekleşti.

Hedefleri çok büyük

MİLRES’çilerin büyük iddiaları var: “Markalaşmış, lider ve küresel bir oyuncu olarak, Türkiye’de rüzgâr sanayi devrimini gerçekleştirmek... Bunun için de, kendilerine acil bir görev tanımı yaptılar: Özgün ve rekabetçi teknoloji üreten ve enerji sepetinde rüzgâr enerjisinin ağırlığını arttıracak yerli sanayi oluşturmak için işbirliğini ve eşgüdümünü sağlamak.”

Şüphesiz, Türkiye açısından epey geç kalmış bir girişim. Dünyanın önde gelen ülkeleri, Almanya, ABD, Danimarka, hatta Çin, rüzgâr türbini üretiminde çok yol aldılar. Ancak petrolün enerji kaynağı olarak hem giderek pahalanması hem de 40-50 yıllık ömrü kalması ve nükleer santrallar konusunda kuşkuların artması, rüzgâr (ve güneş gibi) enerji kaynaklarını ön plana çıkardı... Yani, hiçbir ülke geç kalmadı, bu teknolojide üretici olmak için...

MİLRES’in gecikmesinde bir neden de, iktidarın rüzgâr enerjisi üretimi ve kullanımını gündemine çok geç alması. Üç yıllık bir gecikmeden sonra, nihayet, rüzgâr enerji santralları için lisans ihaleleri açıldı. Ayrıca, bu sektörde geleceğe yönelik olarak 35 milyar dolarlık bir satın alma öngörüsünün bulunması bu sektörü cazip kılıyor.

Rüzgâr türbinlerinin üretiminde, özellikle kanat üretiminde, bu konuda deneyimli TAİ görev alacak. Ar-Ge’si Sabancı Üniversitesi’nde şimdiden başladı. Projenin şimdilik 10 milyon dolarlık bir girişimci hesabı oluştu.

Proje üzerinde daha ayrıntılı bilgiyi Cumhuriyet Bilim ve Teknoloji’nin gelecek sayısında yayımlayacağız.