Sanayide 2. Marmara Depremi

Kocaeli'ndeki Yuvacık Barajı'nda biten suyun faturası sanayiciye çıktı. 5 gündür su alamayan 13 Organize Sanayi Bölgesi'ndeki (OSB) yüzlerce firma üretimini durdurmak zorunda kaldı. Aralarında Roche, Arçelik, Gıda Aromaları A.Ş. Alarko, Colgate, gibi firmalarında yer aldığı sanayi tesisleri çaresizlik içinde su beklerken İzmit Su İşletmesi (İSU) Genel Müdürü İlhan Bayram, "Önceliğimiz sanayi değil firmalara kuyu kazmalarını öneriyoruz"dedi. Kocaeli'nde bulunan 4 bine yakın firma ikinci Marmara depremini yaşıyor. Yuvacık Barajı'ndaki suyun tamamen bitmesi ile 5 gün önce sanayi bölgelerine verilen sular kesildi. Firmaların depolarındaki suyun da tükenmesi ile yüzlerce firma üretimini durdurmak zorunda kaldı. Yabancı ortaklı dev firmaları barındıran ve Türkiye ihracat sanayiinin yüzde 3'ünü karşılayan Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) susuzluğun getirdiği sıkıntıyı aşmak için Balonla su ihracatı düşünülürken, üretimi duran firmalardan Colgate işçilerini izne çıkarmak zorunda kaldı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi Genel Müdürü Okan Çağlar, 17 yıldır ilk kez suların kesildiğini ve bazı firmalarda üretimin durduğunu açıkladı. Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nin resmi internet sitesi aracılığıyla sanayiciden özür dilediklerini belirten Çağlar, "Fabrikaların suyu 4 gündür tamamen kesilmiş durumda. Birçok tesis üretimini durdurdu ve işçilerine izin verdi. Bir çoğu da durma noktasına geldi. söylüyorlar. Burası Türkiye ihracat sanayiinin yüzde 3'ünün yapıldığı bir bölge. Herkesin anlaşmaları ve sözleşmeleri var. Cezai şartlar var. Bunları nasıl karşılayacağız diye bize soruyorlar. Birçoğu da yabancı kuruluş. Bunların ülkesinde böyle sorunlar yok. Ben anlatmakta güçlük çekiyorum. Buradaki üretimi duran firmalar Tüm Türkiye'deki ekonomiyi alt üst eder. Kimse sesimize kulak vermiyor. 21. yüzyılda utanç yaşıyoruz. Acil yardım istiyoruz"diyor. Üretimi durma noktasına gelen firmalardan Aromsa'nın genel Müdürü Murat Yasa ise tarihlerinde ilk kez böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya geldiklerini söyledi. Türkiye'deki gıda firmalarının yüzde 80'ine ara mal üretimi gerçekleştirdiklerini ifade eden yasa," Şuan üretimimiz durma noktasında. Biz durursak Türkiye ekonomisi bu ürünleri ithal etmek zorunda kalacak. Bu milli ekonomiye zarardır" şeklinde konuştu

Sadece tek yangına yetecek su var
Plastikçiler Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yat fabrikasında çıkan yangının da susuzluk yüzünden geç söndürülebildiğini söyleyen Okan Gebze Organize Sanayi Bölgesi itfaiyesinde de susuzluk nedeniyle çok az rezerv su bulunduğunu ve sadece bir yangına müdahale edebileceklerini belirtti. "İkinci bir yangının çıkması durumunda fabrika cayır cayır yanar"diyen Çağlar, mevcut yöneticileri ise konunun önemini fark etmemekle suçlayarak sözlerini şöyle sürdürdü; "İzmit Su İşletmesi yapamıyorsa, Büyükşehir'in yapması lazım. Eğer Büyükşehir çözemiyorsa, o zaman hükümetin bu konuya el atması lazım"

Fabrikalar önceliğimizde yok, sanayici kuyu kazsın
İzmit Su İşletmesi Genel Müdürü İlhan Bayram ise barajdaki suyun tamamen tükenmesi nedeniyle ellerinin kollarının bağlandığını söyledi. Şuan çevre illerden alınan sular ile İzmit'e su verildiğini belirten Bayram, sanayide çekilen su sıkıntısının öncelikli gündemlerinde yer almadığını ifade etti. Şuan yağmurun yağmasından başka bir beklentilerinin olmadığını da sözlerine ekleyen Bayram, çözüm olarak ise "Sanayici kuyu kazsın suyu öle bulsun. Yapabileceğim bir şey yok" dedi. Üretim kaybı nedeniyle oluşacak zararların kendilerini ilgilendirmediğini de söyleyen Bayram sözlerini şöyle sürdürdü; "Biz kimseyle '24 saat kesintisiz su vereceğiz' diye bir sözleşme imzalamadık. Bu yüzden kimse bize tazminat açamaz. Ben halkın su sorununu çözmeden sanayiciye su vermem".