Sanayide Ciro Azaldı



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), ağustos ayına ilişkin sanayi ciro endeksini açıkladı. Buna göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki aya göre yüzde 0.7 azaldı. Sanayinin alt sektörleri  incelendiğinde; 2014 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi aynı kalırken, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 0,8 azaldı.

2013'ün ağustos ayına göre yüzde 11.7 arttı

Takvim etkisinden arındırılmış toplam sanayi ciro endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11.7 oranında artış kaydedildi.

Ağustosta bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 9.5, imalat sanayi sektörü endeksi ise yüzde 11.8 arttı.

En yüksek düşüş enerjide

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş enerjide gerçekleşti. Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5,1 ile enerjide gerçekleşti.

İmalat sanayi ciro endeksinde en yüksek düşüş temel eczacılık ürünlerinin imalatında

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış imalat sanayi ciro endeksinde en yüksek düşüş temel eczacılık ürünlerinin imalatında yaşandı.

İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı ağustos ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 9,1 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu düşüşü, yüzde 8,7 ile giyim eşyalarının imalatı ve yüzde 5,9 ile deri ve ilgili ürünlerin imalatı takip etti.