Sandras Dağı Tehlikede



Muğla’nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Sandras Dağı adeta maden kuşatması altında. Mevcut durumda 12 maden ruhsat alanı bulunurken, bunlardan biri olan Alfa-Olivin şirketi tamamı orman alanı içinde olan ‘Maden Ocağı Kapasite Artırımı’ projesi için ÇED süreci başlattı.

BirGün’den Aycan Karadağ’ın haberine göre; ÇED kararı için, salgın kısıtlamalarına rağmen 19 Ocak tarihinde halkın katılım toplantısı gerçekleştirilecek. Projenin bölgeye ciddi zarar verdiği gerekçesiyle bölge halkı projenin kapasite artırımına tepki göstererek Sandras’ı Koruma Platformu öncülüğünde projenin iptali için mücadele ediyor.

Alfa-Olivin şirketi, mevcut durumda 23,24 hektarlık alanda Gökçeova Gölü’nün hemen yanında faaliyetlerine devam ediyor. Kapasite artışı projesinde 136,09 hektarlık alanda yıllık 200 bin ton kapasite artırımına gitmeyi planlıyor. Proje açık ocak işletme yöntemiyle çalışılacak olup, malzemeyi gevşetebilmek amacıyla yılda 2 kez patlatma işlemi gerçekleştirilecek.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Proje alanı, Köyceğiz ilçesine 10 kilometre mesafede, en yakın yerleşim yeri olan Yayla Mahallesi’nde en yakın konuta 2,6 kilometrede yer alıyor. Faaliyet alanının Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanına uzaklığı 6,63 kilometre, Marmaris Milli Parkına uzaklığı 26,62 kilometre mesafede kalıyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Sandras’ı Koruma Platformu Dönem Sözcülerinden Murat Demirci, “Yaşam kaynağımız Sandras Dağı ve etki alanındaki Köyceğiz-Ortaca-Dalaman-Beyağaç bölgesi madencilik faaliyetleri sebebiyle tehdit altında. Sandras Dağı; barındırdığı su kaynaklarıyla, endemik türleriyle, toprağı ve taşıyla, dereleriyle, gölleriyle, tüm ekosistemiyle bölgemizin birincil öneme sahip ana yaşam kaynağıdır ve bu özelliğiyle bir bütün olarak korunmalıdır.” diye konuştu.

Sandras Dağı eteklerindeki maden ocaklarının durdurulması gerektiğini sözlerine ekleyen Demirci, “Tahrip edilen alanların düzeltilmesi ve yeniden ağaçlandırılması sağlanmalıdır. Sandras Dağı’nda maden dahil telafisi mümkün olmayacak doğa tahribatına sebebiyet veren tüm faaliyetler durdurulmalı, yeni ve kapasite artırım talepleri için ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmeli ve izinler iptal edilmelidir.” dedi.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.