Sandras Dağı’na Bilirkişi İncelemesi



Sandras Dağı’nda Çamovası Mahallesi sınırları içinde yapılması planlanan olivin ocağı ve kırma eleme tesisi için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için açılan davanın keşif ve bilirkişi incelemesi gerçekleştirildi.

BirGün’de yer alan habere göre; kitle örgütleri ve yaşam savunucularının da katılım sağladığı keşifte iki ocağın ve kırma eleme tesislerinin yapılacağı alan gezildi. CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay’ın davacısı olduğu dosyada maden ruhsat sahasının 100 hektarlık bölümünün ‘kesin korunan sit alanı’nı ihlal ettiği vurgulanırken Sandras Dağı’nın Köyceğiz için bir ‘çatı ekosistem karakteri’ taşıdığı ifadeleri yer aldı.

Reklam Goruntulenme Bolumu

Keşfe katılan Erbay, şu açıklamalarda bulundu: “Keşif esnasında Sandras Dağı’nda yanan ve Anayasanın 169. Maddesine göre tekrar ağaçlandırılması gereken orman alanlarımızı da gördük. Üstelik Paris iklim Anlaşmasının imzalandığı ve 20 yılda yanan orman alanı kadar ormanımızın sadece 1 yılda yandığı bugünlerde devlet kurumlarının bir an önce orman varlığını azaltan özel sektöre ait tüm maden ruhsatlarını iptal etmesi gerekmekte. Yaşam kaynaklarımızı yok eden maden, termik, nükleer, JES, HES gibi ekokırım faaliyetleri özel sektöre tamamen kapatılmalı."