Şanghay EXPO'ya 60 Milyar Dolar Yattı, 70 Milyon Ziyaretçi Bekliyor



60 milyar dolarlık harcamayla rekorlara imza atan 2010 Şanghay EXPO, dün Çin Devlet Başkanı Hu Jintao tarafından açıldı. 189 ülkenin katıldığı Şanghay EXPO'nun açılışında 20 ülkenin lideri bulundu. 172 bin kişinin hizmet vereceği Şanghay EXPO'yu 6 ayda 70 milyon kişinin gezmesi bekleniyor.

Çin'in Şanghay kentinde düzenlenen 2010 Dünya Fuarı (EXPO) dün 8 yıllık hazırlık çalışmaları ve 6 provadan sonra açıldı. 2010 Dünya Fuarı, Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'nun açılışı ilan etmesinin ardından Çin milli marşı ve katılımcı tüm ülkelerin bayraklarının geçit töreniyle başladı. Ayrıca Huangpu nehrinin iki yakasında ışıklı fıskiyeler, havai fişek, lazer ve akustik efektlerle görsel gösteriler düzenlendi. Açılışta 20 ülkenin lideri yer alırken, Çinli film yıldızı Jackie Chan binlerce konuğa seslendi. “Daha iyi şehir, daha iyi yaşam” temasıyla kurulan Şanghay EXPO ziyaretçilere kapılarını bugün açacak. 189 ülkenin katılımıyla bir ilki oluşturan EXPO'yu açık kalacağı 6 ay boyunca 70 milyon kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

100 bin gönüllü

Ziyaretçilere fuar süresince 5.28 kilometrekarelik EXPO alanında toplam 72 bin, şehir genelinde de 100 bin gönüllü hizmet edecek. Gönüllülere “Bilmiyorum” dememeleri için provalarda yoğun eğitim programı uygulandı. Buna rağmen gönüllü sayısının yüzde 20 artırılacağı belirtiliyor. Gönüllülere çoğu genç olduğu için psikolojik destek sağlanırken, sabırlı olma, zaman yönetimi ile iletişim yeteneği konusunda eğitim de verildi. EXPO alanında bulunan 5 bölge içerisinde birer tıp merkezi kuruldu ve devriye gezen sağlık ekipleri kuruldu. EXPO 2010 fuar alanının içerisine 3 adet gıda denetleme laboratuvarı kuruldu. Fuar sırasında günde ortalama 200 ton sebzenin tüketilmesi öngörülüyor.

Çin'de düzenlenen Pekin Olimpiyatları'ndan daha fazla bütçeyle hazırlanan Dünya Fuarı için, tüm harcamaların 60 milyar dolara ulaşacağı hesaplanıyor. 1 Mayıs-31 Ekim 2010 tarihleri arasında 184 gün açık kalacak olan Şanghay EXPO 2010'da, dünya genelinden 800 farklı program çerçevesinde 20 bin canlı gösteri sergilenecek. 159 yıllık EXPO tarihindeki tüm rekorları kıran Şanghay EXPO'nun bir daha kırılması güç rekorlara imza attığını belirten otoriteler, ancak yıllar sonra tekrar düzenlenmesi halinde yine Çin tarafından bu rakamların egale edilmesinin mümkün olabileceğinin altını çiziyor.

Türkiye Çatalhöyük temasıyla tanıtılıyor

Dünya Fuarı'nda Türkiye, “Medeniyetler Beşiği Anadolu” alt temalı 2 bin metrekarelik binası ile yer alıyor. Çatalhöyük'ten yola çıkılarak oluşturulan Türkiye Pavyonu, 1 milyon dolara kiralandı. EXPO yönetimince hazırlanan ve başta Çin olmak üzere tüm dünyada kullanılacak olan Şanghay EXPO 2010 tanıtım afişinde de yer alan Türkiye Pavyonu, Coca-Cola'nın 3 milyon adet dağıtılan özel takvimlerinde de yer aldı. Türkiye, 6 ayda toplam 37 kültürel aktivite gerçekleştirecek.

Dünya için fırsat

Çin Devlet Başkanı Hu Cintao, EXPO'nun Çin ile dünya arasında köprü oluşturarak neşeyi ve dostluğu paylaştıran büyük bir olay olduğunu söyledi. Hu Cintao, EXPO'yu insanlığın ulaştığı en iyi sonuçların sergilendiği bir etkinlik olarak nitelerken, ilk kez gelişmekte olan bir ülkede düzenlenen Şanghay EXPO'nun Çin için de dünya için de bir fırsat olduğunu belirtti. Hu Cintao, şunları söyledi: “Bu EXPO'da Çin dünyaya hızla gelişen ve reform ile dışa açılma yoluyla değişen 5 bin yıllık tarihe sahip bir ülkeyi gösterecek. EXPO, Çin'in diğer ülkelerin olumlu deneyimlerini öğrenmesini ve bu ülkelerle temas ve işbirliğine girmesini sağlayacak.”