Sanko 5 Yılda 2 Milyar Dolarlık Enerji Yatırımı Yapacak



Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "5 yıl içerisinde hedeflediğimiz toplam yatırım, aşağı yukarı, hidroenerjiler hariç, 2 milyar dolar civarında" dedi.

Sanko Enerji'nin Çatalca'nın Elbasan Köyü'nde yapımını tamamladığı Sanko Rüzgar Enerjisi Santrali'nin açılış töreni öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Çatalca projesinin bundan 1 - 1.5 yıl önce başladığını belirterek, son 3 - 4 aydır da üretime geçtiklerini söyledi. Çatalca projesinin kapasitesinin 60 megawatt gücünde olduğunu kaydeden Konukoğlu, "Burada 20 tane rüzgar tribünü var. Her biri, 3 megawatt gücünde. Yaklaşık toplam maliyeti de altyapısıyla birlikte 100 milyon dolar civarında" dedi.

Sanko Holging'in enerji yatırımlarının hangi noktada olduğunu sorulması üzerine de Konukoğlu, "Sanko Holding'in enerji konusunda bu ilk açılışı. Bundan sonra üç tane daha açılışımız olacak. Bu açılışlar 18 ay sonra gerçekleşecek" şeklinde konuştu.

Ana hedeflerinin holdingin yatırım ağırlığını enerjiye doğru kaydırmak olacağını ifade eden Konukoğlu, "Böyle planlıyoruz. Aşağı yukarı tüm projeler bittiği zaman bin 100 megawatt'a kadar çıkacağız. 5 yıl içerisinde hedeflediğimiz toplam yatırım, aşağı yukarı, hidroenerjiler hariç, 2 milyar dolar civarında. Tamamının fizibilite çalışması var. Bir de buhardan elde edilen jeotermal enerji var. Henüz kuyuların açılışlarına başladık. Ama ne kadar enerji yatırımı yapacağımız kuyuların verimliliğine bağlı. İnşallah kuyulardan iyi verim alırsak orada da aynı konuda yatırımlarımıza devam edeceğiz" dedi.

Yabancı ortak almayı planlayıp planlamadıklarının sorulması üzerine de Konukoğlu, "Şu anda yabancı bir ortağımız yok ama yeri geldiğinde belki olabilir. Teklifler çok görüşmeler var. Ancak henüz böyle bir kararımız yok" diye konuştu.

Enerji yatırımlarında istihdam edecekleri kişi sayısının sorulması üzerine de Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, "Toplam istihdam, yerine göre değişiyor. Ama nereye kadar projenin gerçekleşeceği belli olmadığı için tam kesin bir rakam söyleyemiyorum. Ancak burada istihdam yaklaşık 40-50 kişi olacak" dedi.



Çatalca'daki rüzgar enerji santralinin kendini ne kadar zamanda amorti edeceği sorusuna da Konukoğlu, "Rüzgarın esmesine bağlı. Ama hesaplamalarımıza göre 9 veya 12 yıl içinde kendisini amorti eder. Bunlar biliyorsunuz uzun vadeli yatırımlar. Biz genelde doğal kaynaklı yenilenebilir enerjilerde ağırlıklı olarak yatırım yapıyoruz" yanıtını verdi.

Rüzgar tribünlerinin imalatı konusunda çalışmalarının olduğunu bildiren Konukoğlu, "Araştırmalarımız var. Ancak bu gördüğünüz gibi çok basit bir olay değil. Yakından bu motorlar çok küçük gözüküyor ama içine girdiğiniz zaman asansörle çıkabiliyorsunuz. Yeni bir know how bulursak Türkiye'de imalatını yapacağız. Şu anda bunun hemen dizaynını yeniden yapayım derseniz çok zaman alır. Ancak bu bir ortakla olabilir. Birkaç teklif var ama henüz kafamıza yatan teklif yok" dedi.