Şanlı Köln Direnişi



Köln’de "Trakya" adlı kafeteryayı işleten Edirneli İzzet Tuncalı (40), kafeteryayı yıkarak yerine yeni bina yapmak isteyen inşaat ve konut firması GAG’ye karşı 5 yıldır verdiği savaşı kazandı. Çevredeki tüm eski konutlar yıkılırken, Tuncalı’nın kafeteryası ayakta kaldı.

Dayanacağım
Hamborner Caddesi’nde 17 yıldan beri işlettiği kafenin belediye ile 2020 yılına kadar kontratı olduğunu belirten Tuncalı olayı şöyle anlattı: "Haksızlığa boyun eğmedim ve mücadelemi sonunda kazandım. GAG firmasının bana 5 yıldır çektirmediği çile kalmadı. Her yeri inşaat alanına çevirip kafenin camlarını tahtalarla kapattılar. Yağmur yağdığı zaman dükkanın içi su doldu. İçindeki mallar küflendi. Gün oldu tek müşteri dahi gelmedi. Tüm bu zorluklara yıllarca göğüs gerdim. Bundan sonra da dayanacağım. Ölünceye kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğim. Bundan sonra ölmek var dönmek yok. Bu tür olaylarda mağdur olan vatandaşlara sesleniyorum. Haklarını ararken kolay teslim olmasınlar. Burası benim ekmek teknem. Bana teklif edilen az miktardaki parayı alıp çıksaydım şimdi elimdeki hazır para bitmiş ve işsiz olarak ortada dolaşır olurdum."

Niehl semtinde, içinde Trakya kafeteryasının da bulunduğu alanda 97 dairelik 7 bloğu yıkıp inşaata başlayan GAG firması ile kafesinin yıkılmasına izin vermeyen ve 2020 yılına kadar sözleşmesi olan İzzet Tuncalı arasında anlaşmazlık çıkmıştı. Taraflar 2001 yılında mahkemelik oldu. Mahkeme, Tuncalı’nın büfesinin 2020 yılına kadar tahliye edilemeyeceğine karar verdi. Tuncalı yeni bina yapılana kadar geçecek üç yıl içindeki kaybına karşılık inşaat şirketinden 110 bin Euro istedi. Ancak İzzet Tuncalı’nın bu talebini, şirket kabul etmedi. Böylece yıllar sürecek mücadele başladı.