Şantiyeden Sendika Çıktı



Milliyet'ten Arif Balkan'ın haberine göre, İşçi güvenliği ve sendikal haklar konusunda koşulların en olumsuz olduğu alanlardan inşaat sektörü yeni sendikasına kavuştu. Uzun yıllar dernek çatısı altında inşaat işçilerinin içinde bulundukları zor koşullarla mücadele eden İnşaat İşçileri Sendikası, geçtiğimiz gün resmen kuruldu. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı verilerine göre günde ortalama 4 işçi inşaatlarda yaşamını yitiriyor. Ağır çalışma koşulları altında ezilen işçilerinin ortak sorunu ise emeklerinin karşılığını alamamak, sigortasız çalıştırılmak ve kazalara karşı gerekli tedbirlerin alınmaması. Bu sorunlarla mücadele etmek için dernek olarak başlayan sendika girişimi hareketi, geçen günlerde resmen sendika kimliğine büründü.

Sendika başkanı Mustafa Akyol ile yönetim kurulu üyeleri Remzi Yılmaz ve Hasan Oğuz alacakları ödenmeyen bir grup işçinin ihbarı üzerine geldikleri Şişli’deydiler. Sendikanın 7 kişilik yönetim kurulunun tümü şantiyelerde beton deliyor, harç karıyor, fayans döşüyor. Günde ortalama 2 inşaat işçisinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini söyleyen Akyol, resmi rakamlarına göre inşaat sektöründe 1,5 milyon, gerçekte ise yaklaşık 2,5 milyon işçinin çalıştığını söylüyor. Akyol, “İşçilerin büyük bölümü sağlıksız koşullarda barakalara, konteynerlere mahkûm. Ücretleri gasp ediliyor. Sendikamız bağımsız bir sendika” diyor.  Akyol, “Çalışma alanımız plazalar, ofisler değil. Sahada, şantiyede örgütleneceğiz” diyor. 

‘Her yıl 2 Soma yaşanıyor’

Sendika yönetim kurulu üyelerinden Remzi Yılmaz, seramik-granit işçisi. Yılmaz, “Her yıl Türkiye’de 2 Soma kadar inşaat işçisi hayatını kaybediyor. İşçiler oldukça kaygılı. Denetimler yetersiz. Bir daha başkaları ölmesin diye işçinin öldüğü yerde olacağız” diyor. 

İnşaatlarda beton delme, kesme işleri yapan yönetim kurulu üyelerinden Hasan Oğuz ise “Sektörün temel sorunu sistemin kendisi. Maliyet unsuru olarak görülen güvenlik önlemleri, taşeron sistem ve elbette insan hayatının ucuzluğu” diye konuşuyor.

6 ayda 187 işçi öldü

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2012 yılında en az 278 inşaat işçisi can verdi. Yarısından fazlası yüksekten düşme şeklinde gerçekleşen kazalarda 2013 yılında 294 işçi hayatını kaybederken 2014 yılının ilk yarısında 187 inşaat işçisi çalışırken yaşamını yitirdi.