"Santraller Çevreye Zarar Vermez"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, nükleer santrallerin, normal işletmeleri sırasında bölge halkına ve çevreye zarar vermediğini, bu nedenle halk sağlığı açısından bir önlem almaya da gerek olmadığını söyledi.

Güler, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu'nun soru önergesine verdiği yanıtta, nükleer santral üreticisi bazı ülkelerin, santral tasarımlarını, Türkiye Atom Enerji Kurumu'nda tanıttıklarını belirtti. Bugüne kadar, Kanada, Güney Kore, Fransa ve Rusya'dan temsilcilerin seminer verdiğini belirten Güler, bu ülkelerle herhangi bir ortaklık çalışması yapılmadığını vurguladı. Bakan Güler, bu yatırımların, özel sektör tarafından yapılmasının beklenildiğini söyledi.

Güler, nükleer santrallerin, normal işletmeleri sırasında bölge halkına ve çevreye herhangi bir zarar vermediğini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler, ''Nükleer santrallerde olabilecek kazalar daha tasarım aşamasındayken incelenmekte ve güvenlik sistemleri, bu kazalara göre tasarlanmaktadır. Tasarımın temeli olan bu kazalar, olasılığı çok düşük olmasına karşın gerçekleşse bile bölge halkının ve çevrenin herhangi bir zarar görmeyeceği garantilenmiştir" dedi.

Güler, "nükleer tesislerin işletilmesinde güvenlik birinci önceliğe sahiptir. Nükleer santraller normal işletme sırasında bölge halkına ve çevreye zarar vermediği için halk sağlığı açısından bir önlem almaya da gerek bulunmamaktadır. Santralden veya diğer nedenlerden kaynaklanan bir acil durum olduğunda ise kriz yönetimi devreye girecektir'' ifadesini kullandı.

Sinop'a nükleer santral
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 8 nisanda İstanbul'da yapılan Sinoplular Şöleni'nde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin nükleer enerji noktasında kararını verdiğini, anlaşmada en önemli illerden birinin Sinop olduğunu vurgularken, ''Sinop'ta bu merkezi oluşturmayı planlıyoruz, düşünüyoruz'' demişti. Erdoğan'ın bu açıklaması 12 nisanda Enerji Bakanlığı yetkilileri tarafından da doğrulanmıştı.

İlginin yoğun olması bekleniyor
Nükleer santral yapımı için 1997 yılında açılan ve daha sonra iptal edilen uluslararası ihaleye dünyanın önde gelen yerli ve yabancı firmaları teklif vermişlerdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yeniden yapımı gündeme gelen ihaleye geçen sürede enerji sektöründe önemli yatırımları üstlenen yerli yabancı firmalarının yanı sıra bu teknolojiye sahip bazı yabancı firmaların da katılması bekleniyor.

Türkiye'yi nükleer santral yapımına götüren faktörlerin başında doğalgazdaki dışa bağımlılık gösteriliyor. Kurulacak santral Türkiye'nin 2020'deki enerji ihtiyacının yüzde 5'ini karşılayacak.