Sapanca Gölü'nde Tarihi Kalıntı



DHA'nın haberine göre, Sakarya ile Kocaeli’nin içme suyu havzası olarak yararlandığı Sapanca Gölü, devam eden kuraklık nedeniyle alarm vermeye devam ediyor. Gölün Kocaeli’nin Kartepe İlçesi sınırları içinde kalan bölgesinde sahilden yaklaşık 300 metre ilerde suyun çekilmesiyle tarihi bir yapı ortaya çıktı. Bu arada özellikle sahilde suyun başlangıç noktasından 100 metre ileriye kadar olan bölümde ise suyun simsiyah balçık halini aldığı görüldü.

Sonbahar ve kış ayları boyunca yeterli yağış olmasının yanı sıra, Sakarya’nın sürekli olarak içme suyu olarak arıtma tesislerine su çektiği Sapanca Gölü’nden, bu yıl Yuvacık Barajı’ndaki suyun da bitmesi nedeniyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 20 milyon tonun üzerinden su çekti. Sadece Sapanca bölgesinde kurulu 20’nin üzerindeki su firmalarının gölü besleyen kaynaklardan sürekli su çekmesi ve 14 dereden 10’un kuruması, bazı sanayi kuruluşlarının da su çekmeye devam etmesi sonucu gölün su kodu 30.44 koduna kadar düştü. Göl suyu sahil şeridinden de yer yer 100 metreyi bulan mesafelerde çekilirken, daha önce göl suyuyla kaplı olan alanlarda otlar bürüdü, doğal hayata ev sahipliği yapan sazlıklar da kurudu.

Tarihi yapı ortaya çıktı

Su kodunun düşmesiyle, daha önce suyun yaklaşık 2 metre altında bulunan ve yüzyıllar öncesinden kaldığı belirtilen bir taş yığını da ortaya çıktı. Düzgün kesilmiş kayalardan oluşan bu sıralı kesme taşları bazı vatandaşlar eski bir kiliseye veya bir başka binaya ait olabileceğini ileri sürerken, Kocaeli Etnografya Müzesi Müdürü İlksen Özbay ise 7- 8 yıl önce su seviyesi yüksekken dalış yapılıp inceleme yapıldığını, bunun bir mekana ait olmadığının belirlendiğini söyledi. Dalış yapılan tarihlende buradaki su seviyesinin 4-5 metre olduğunu da söyleyen Özbay, "Su seviyesi oldukça düşmüş. Biz orada yeniden inceleme yapacağız" dedi.

Göl suyu simsiyah oldu

Bu arada halen Sakarya ve Kocaeli’nin su çekmeye devam ettiği Sapanca Gölü’nün çevresi suyun 100 metre kadar çekilmesiyle ilginç bir görünüm alırken, daha önce suyla kaplı alanlarda otlar yeşerdi. Suyun başlangıç noktasından ileriye doğru yaklaşık 100 metrelik alanda ise suyun renginin simsiyah batak olduğu görülürken, bunun da göl suyunun kalitesinin ne kadar tüleşmeye başladığının göstergesi olduğu belirtiliyor.