Animasyon, Maketin Pabucunu Dama Atıyor

Türkiye'de bazı belediyeler, yapımına başlanan büyük çaplı projelerin tamamlanmış halini önceden göstermek için maket yerine animasyonlardan yararlanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi İmar İşleri Daire Başkanı Selim Büyükkarakurt, Konya'da yaşam standardının artırılabilmesi için büyük çaplı projelere başlandığını, bunlardan birinin de, Mevlana Müzesi nedeniyle büyük turizm potansiyeline sahip kente, yaya yolları inşa edilmesi olduğunu söyledi.

Büyükkarakurt, “Projemizi sadece mimari plan üzerinde görmek yerine, daha geniş açıdan görmek ve proje üzerinde zamanında değişiklikler yapabilmek için özel şirketlere, projenin bitmiş halini 3 boyutlu gösteren bilgisayar animasyonları yaptırıyoruz” dedi. Kentin yayalar tarafından en çok kullanılan yeri olan Zafer Alanı'nda 2005 Ağustos ayında başlatılan yayalaştırma ve çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan bu projede de animasyon tekniğinden faydalandıklarını anlattı. Büyükkarakurt, “Projenin eksiklerini görmek ve halkın söz konusu projeyle ilgili desteğini kazanmak için özel bir şirkete, projenin son halinin gösterildiği bir animasyon filmi hazırlattık. Bir kamera, söz konusu alanın üzerinde dolaşıyormuş izlenimi veren animasyonun izlenmesi sonucu, eksiklerimizi daha net olarak gördük ve projede bazı küçük değişiklikler yaptık” dedi.

Projelerin, animasyon şeklinde hazırlanması uygulamalarını bugüne kadar İstanbul ve Ankara belediyelerinin gerçekleştirdiğini hatırlatan Büyükkarakurt, sağladığı faydaya oranla bu tür animasyonların maliyetinin daha az olduğunu da ifade etti.

Halen birçok inşaat firması, ürün tanıtımı için kartonlardan yapılan maketleri kullanıyor. Animasyonların, emlak sektöründe maketlerin yerini alması bekleniyor. Büyükkarakurt, alanın çeşitli açılardan fotoğraf ve kamera görüntüleri çekildikten sonra gerçeğe en yakın ölçülerde görsel hale getirilen konutların animasyonlarının, müşterilerin ilgisini maketlerden daha çok çektiğini de öne sürüyor.