Saraçoğlu Mahallesi'ndeki Zorunlu Tahliyeye Durdurma Kararı Çıktı



Saraçoğlu Mahallesi muhtarı, Namık Kemal Mahallesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı, TMMOB  Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon,Peyzaj Mimarları Odası Başkanı Ayşegül Oruçkaptan, Başkent Dayanışması bileşenleri  ve mahalle sakinleri zorunlu tahliyelere karşı dayanışma için Saraçoğlu Mahallesi'nde bir araya geldiler.

Saraçoğlu Mahallesinde tahliyelerle ilgili açıklamayı ve yürütmeyi durdurma kararını Avukat Asım Özcan basına açıkladı. Özcan konuşmasında, "Bu hafta boyunca yapılacak zorunlu tahliyeleri de kapsayacak emsal bir karar çıktı. Saraçoğlu Mahallesi bizim için çok değerli, herşeyiyle korunmalı" dedi.  

Reklam Goruntulenme Bolumu


"Saraçoğlu mahallesinde yaşanan zorunlu tahliyeleri kabul etmiyoruz" diyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şöyle devam etti: "Saraçoğlu mahallesi bizim için çok değerli, Cumhuriyetin ilk toplu konut alanı, alanın tamamı ağaçlarla çevrili ve binaların hepsi tescilli. Burası hepimize ait bir değer. Ankara'nın klimatizasyonu etkileyen bir dokuya sahip, kent merkezi ile arasında 4 derece ısı farkı olan bu alanda herkes serinleyebilir. Ankara'nın ağaçlarının yukarıda birleştiği "alle" (ağaçların gökyüzünde birleştiği sokak,doğal üst örtü, ki bu özelliğiyle  birlikte bir kültürel peyzaj öğesidir) Saraçoğlu Mahallesi'nin dışında başka nerde kalmıştır. Saraçoğlu Mahallesindeki sokaklar Ankara'nın son allesidir, yok olmasına asla izin vermeyeceğiz. Koruma kurulunu göreve çağırıyoruz. İnsanları zorla tahliye ederek, evlerin malzemelerinin yağmalanmasına göz yumarak, burayı çöküntü haline getirmeye çalışıyorlar. Davalarımız devam ediyor."

Vali ile görüşecek

Saraçoğlu Mahallesinde yaşanan zorunlu tahliyeleri meclis gündemine taşıyacağını iddia eden CHP Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka konuyla ilgili Ankara Valisi ile de görüşeceğini belirtti. Nazlıaka şöyle devam etti: "Burası Cumhuriyetin simge mekanlarından, biz burada bütün bileşenler olarak Saraçoğlu Mahallesi'ni korunarak yaşatılmasını istiyoruz.Böylesine bir değerin yağmalanmasana izin vermeyiz."

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Deniz Kimyon'da Saraçoğlu Mahallesi'nin korunması gereken bir değer olduğuna vurgu yaparak "Burası kentsel sit alanıdır. Çöküntü alanına dönüştürülemez" dedi.